Dondurmanın 5 faydası ve tüketmenin 5 püf noktası

Meyvelisinden çikolatalısına birçok çeşidiyle ve bıraktığı güzel tatla yaz günlerinin vazgeçilmezi olan dondurma, içerdiği protein, vitamin ve mineraller ile en sağlıklı tatlılardan biri. Peki dondurmanı faydaları ve tüketmenin püf noktaları neler?

Dondurmanın 5 faydası ve tüketmenin 5 püf noktası

Uzmanlara göre dondurma aşırıya kaçmadan tüketildiği zaman en sağlıklı tatlılardan biri. Aynı zamanda, sağlıklı kişilerin haftada birkaç kere dondurma yemesi, özellikle de en az katkı maddesi içeren sade dondurmayı tercih etmesi yararlı olacaktır. Sizler için dondurmanın 5 faydası ve tüketilirken dikkat edilmesi gerek 5 püf noktayı derledik.

sweetery-toronto-ice-cream-002.jpg

1-Dondurma kan şekerini daha kolay dengeler

Dondurma, içindeki süt sayesinde diğer tatlıların aksine kan şekerinde ani bir yükseliş ve ardından düşüşe sebep olmuyor. Süt içermeyen tatlılar bu dalgalanma sebebiyle tatlı sonrasında acıkma ve tatlı isteğinin giderilememesi gibi sorunlara yol açarken dondurma yiyen kişilerde bu dalgalanma daha az yaşanıyor.

dondurma.jpg

2-Dondurma bir ara öğün alternatifi

Özellikle yazın soğuk yiyecek ve içeceklere sık olarak ihtiyaç duymaktayız. Bu ihtiyacın hamurlu tatlılarla veya şekerli içeceklerle karşılanması yerine dondurma tüketimi, daha hafif bir ara öğün sunmakla beraber kişi dondurmanın içindeki vitamin ve minerallerden de yararlanabiliyor.

new2-2.jpg

3-Dondurma kalsiyum ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor

Kalsiyum; süt, yoğurt gibi besinlerden temin edilebilen bir mineral. Uzmanlara göre 4 top dondurma bir bardak süte eşdeğer miktarda kalsiyum içeriyor. Her ne kadar dondurma çok sık tüketildiğinde yağlanma veya çeşitli rahatsızlıklara yol açabilse de, arada sırada o gün yenecek ekmek gibi karbonhidratlardan kısarak yenen dondurma, kalsiyum alımına katkı sağlayabiliyor.

summer-is-here-entertaining-kids-on-a-budget.jpg

4-Dondurma bademcik iyileşmesin katkıda bulunuyor

Bademcik ameliyatından sonra tüketilmesi önerilen dondurma, damarların büzülmesi ve kanama riskinin azalması gibi etkileriyle iyileşmede rol oynuyor.

5-Dondurma mutluluk kaynağı

Dondurma gibi şekerli yiyecekleri özel günlerle ve keyifli hissettiğimiz anılar ile özdeşleştiriyoruz. Şekerli yiyeceklerin beyindeki keyif verici bölgeleri olumlu etkilediği de biliniyor. Dolayısıyla dondurma, kişinin kendini kötü hissettiği bir anda kendisini mutlu ediyor. Yine de, tatlıları üzüntüyle başa çıkma aracı olarak görmemek ve alışkanlık haline getirmemek önemli.

55ea648ff018fbb8f87cfdad.jpg

Dondurma tüketirken dikkat edilmesi gerekenler!

-Dondurma diğer tatlıların yanında hafif görünmekle beraber, içerisinde bol miktarda şeker olduğunu da unutmamak gerekiyor. Uzmanlar dondurmanın akşam değil, yendikten sonra aktivite ile kalori dengesinin sağlanabilmesi için gündüz tüketilmesini öneriyor.

-Dondurmanın külahla yenmemesi, külahtan alınacak fazlalık karbonhidrat ve şekerden korunmayı sağlıyor.

making-better-food-choices.jpg

-Dondurmanın diğer tatlıların yanında yenmemesi önemli. Diğer tatlılardan alınan kaloriye ve şekere bir de dondurmanın kalorisi ve şekerinin eklenmemesi için dondurmanın tek başına tüketilmesi öneriliyor.

-Dondurmanın protein içeren bir öğünden 1-2 saat sonra tüketilmesi öneriliyor. Açken tüketilen dondurma kan şekerinde dalgalanmaya sebep olduğu gibi, miktar olarak tokken yiyeceğiniz dondurmadan daha fazla olacaktır.

-Dondurmayı şurup, fıstık gibi ilavelerle tüketirseniz kalorisini yükseltmiş olursunuz. Dondurmanın hafif bir tatlı olması ve uzun vadede en az miktarda zarar vermesi için ilave malzemeler olmadan tüketilmesi önemlidir.

Bu haber toplam 150 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.