Ekmeğe bakış açımız değişmeli mi? Evde ekmek yapmanın püf noktaları ve dünya reçeteleri.. 

Koronavirüs salgını önlemleri vatandaşı  evde kalmaya teşvik ederken ve fiziksel mesafe kurallarının dikkate alınması üzerine evde ekmek yapımına ilgi arttı. Bugünlerde raflarda yerini alan Gerçek Ekmek kitabı ise okucuya ekmek yapımıns ilişkin tüm püf noktalarını sunuyor.

Ekmeğe bakış açımız değişmeli mi? Evde ekmek yapmanın püf noktaları ve dünya reçeteleri.. 

Ekmek hammadeleri ve üretimi üzerine uzun yıllardır araştırmalar yapan ve diyar diyar ekmek fırınlarını gezerek deneyimlerini kuvvetlendiren Emine Şahin, öğrendiklerini ve gördüklerini "Gerçek Ekmek" kitabıyla okucu ile paylaştı. 


En çok tüketilen ve üzerine tartışmaların sürdüğü ekmek üzerine tüm soru işaretlerine cevap veren kitapta, "İşte en sağlıklı gerçek ekmekler böyle yapılır" mottosuyla "Ekmek sağlıklı mıdır, sağlıksız mı?, Buğdayı doğal mı hibrit mi, unu rafine mi taş değirmen mi, ekşi mayalı mı yoksa katkı maddeleriyle şişirilmiş mi?"  soruları yanıtlanıyor.
 İtalya’dan Kanada’ya, Letonya’dan Finlandiya’ya, Yemen’den Suudi Arabistan’a ekmek fırınlarında yaşanan deneyimler, bilgiler, reçeteler toplayan Emine Şahin, kitabını "Bu kitapla birlikte ekmeğe bakışınız değişecek. Gerçek ekmeğin ne olduğunu, nasıl yapıldığını, sağlıklı bir diyette ne anlam ifade ettiğini, ‘mış gibi ekmek’lerden hangi noktalarda ayrıldığını öğreneceksiniz. Ekmek dostu şehirlerdeki ustalar tecrübelerini ve özel sırlarını sizinle paylaşacak. En önemlisi, evde hiç zorlanmadan uygulayabileceğiniz, birbirinden lezzetli ekmek tariflerine sahip olacaksınız" sözleriyle anlatıyor. 

1-046.jpg

KİTAPTAN BİR REÇETE
 

KLASİK TAM TANE ÇAVDAR EKMEĞİ
 

MALZEMELER:
Birinci adım
45 gr ekşi maya
50 ml su
50 gr çavdar unu
İkinci adım
125 gr ekşi mayalı hamur
350 ml sıcak su
500 gr çavdar unu
120 gr un
20 gr kaya tuzu

NASIL HAZIRLANIR?
1. Birinci adımdaki malzemelerle ekşi mayamızı tazeliyoruz. 45 gr ekşi maya, 50 ml su ve 50 gr çavdar ununu karıştırıp mayalı hamuru keten bir beze sararak 8 saatlik büyüme uykusuna yatırın.
2. Büyüyen mayalı hamurdan 125 gr alın (kalan kısmını cam bir kavanozda buzdolabına kaldırın). Üzerine 350 ml sıcak su, 500 gr çavdar unu, 120 gr un ve 20 gr tuz ilave edip yoğurun.
3. Ele yapışmayan, ancak diğer ekmek hamurlarından biraz daha sert bir hamur elde edeceksiniz. Bunu keten bir beze sarıp 30 dakika kadar dinlendirin.
4. Daha sonra dinlenmiş hamuru 10 dakika kadar tahta bir zeminde yoğurun. Yoğurduktan sonra oval bir şekil verip üzerini bezle örtün. 3-4 saat kadar dinlendirin. Bu zaman zarfında hacmi iki katına ulaşıyor.
5. Mayalanma bitmeden yarım saat önce fırını pişirme işlemi için hazırlayın. Fırınınızı 200°C’de, fırın taşı ya da beni kullandığım gibi güveç tepsisi ile birlikte 30 dakika boyunca ısıtın.
6. Isınmış fırına ekmek hamurlarınızı hassas bir şekilde yerleştirip ilk 15 dakika boyunca 200°C’de, sonraki 35 dakika boyunca 170°C’de pişirin.

Bu haber toplam 581 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.