Mutfakta Bu Hatalardan Uzak Durun!

Verilere göre yılda 5 milyon kişi besin zehirlenmesiyle karşı karşıya kalıyor. Havaların ısınmasıyla problem daha da artış gösterdi. Peki besin zehirlenmesinden nasıl korunabilirsiniz? Aklınızdaki tüm soru işaretlerine cevap bulduk!

Mutfakta Bu Hatalardan Uzak Durun!

Bulantı, kusma, şiddetli karın ağrıları, ishal ve daha birçok problem besin zehirlenmesinden kaynaklanıyor. Havaların ısınmasıyla birlikte besin zehirlenmesinde de artış görüldü. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl 600 milyon kişi bu problemle karşı karşıya kalıyor. Sizde bu sağlıksız tabloyla karşılaşmak istemiyorsanız başlamanız gereken ilk yer tabii ki mutfaktan geçiyor. Peki nelere dikkat etmelisiniz merak ettiklerinizin hepsi haberimizin detaylarında...

Yumurta: Buzdolabına yerleştirirken asla yıkamayın

Anne sütünden sonra en kaliteli proteinleri içeren kahvaltıların olmazsa olmazı yumurta, besin zehirlenmesine yol açabiliyor. İlk dikkat etmeniz gereken şey market dolaplarında muhafaza edilen yumurtalardan uzak durmak ve satın almamaya özen göstermek. Ayrıca kırık ve çatlak yumurtalar yüzeyinde bakteri barındırdığı için onlardan da uzak durmakta da fayda var. Ve son aşama alınan yumurtayı muhafaza etmek!   Buzdolabınıza yerleştirmeden önce asla yıkamayın çünkü yüzeyinde deliklerin genişlemesiyle birlikte bakterilerde artış yaşanıyor.

 

 

jajco-1000x600-001.jpg

 

Tavuk: Tavuk suyunu çiğ gıdalarla temas ettirmeyin

Besin zehirlenmesinin en sık görüldüğü gıdalardan biri de tavuk, içerdiği mikroorganizmalardan dolayı oldukça tehlikeli. Rahatlıkla tüketebilmek için bütün tavuk parçalarının iç sıcaklığını en az 70 dereceye ulaşmış olması gerekiyor. Aman buraya dikkat! Tavukları pişirmeden önce yıkarken çevreye sıçrayan veya kesme tahtasında kalan tavuk suyunu çiğ gıdalarınızdan uzak tutun.

 

sub-buzz-3525-1516390984-7.jpg

Dondurma: İçindeki buz parçacıklarına dikkat!

Sıcak yaz günlerinin olmazsa olmazı 7'den 70'e herkesin sevdiği dondurma, tüketmesi ne kadar keyifli olsa da ne yazık ki gıda zehirlenmelerine yol açıyor. Ham maddesi süt olan dondurma  her süt ürünü gibi bozulmaya ve yeni mikroorganizma üremesine  yol açıyor. Bundan dolayı eğer kapalı dondurma tercih ediyorsanız paketleri karlanmış, buz parçacıklı olanlardan uzak durun. Çünkü donmuş kristalli paketler tekrardan çözündüğünde eski halinde olmuyor. Açık dondurmalar tercih ediyorsanız eğer satıcının hijyenik olmasına dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

 

yak-vibrati-morozivo3.jpeg

 

Meyve ve sebzeler: Bol suyla iyice yıkayın!

Yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte meyve ve sebzelerde renklendi. Uzmanlar sebze ve meyvelerin bakteriyel olarak besin zehirlenmelerine yol açabileceği konusunda uyarıyor. Üretim aşamasında yani çiftlikte kir ve bakteriye maruz kalan meyve sebzeler iyi yıkanmadıkları halde büyük problemlere yol açabiliyor.

 


proteinli-yiyecekler.jpg

 

 


 

Bu haber toplam 110 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.