AB BÜYÜKELÇİSİ İLE RÖPORTAJ:
AHU: Sayın Büyükelçi Woman TV’ye hoş geldiniz, siz yıllardır Türkiye’desiniz, ve AB misyonu olarak, mülteci kadınlardan, kadını güçlendiren STK’lara kadar pekçok projeyi destekliyorsunuz. Bize ne kadar mesafeyi birlikte katettiğimizi şöyle bir yorumlar mısınız?
CHRISTIAN BERGER: Eşitlik meselesi bizim AB prensibi olarak en önemli taşıyıcı kolonlarımızdan. Bütün kurucu belgelerimizde var. Ve bizim için sadece AB içi değil, AB’nin dışında da savunduğumuz bir mesele. Hem gelişim hedefleri açısından hem de AB üyesi olmayı hedefleyen ülkelere taşıdığımız bir hedef. Cinsiyet eşitliği bizim bütün politikalarımızda yer alıyor. Buradaki misyonda da % 60 oranında kadın çalışanımız var ki bundan çok memnunuz.
Türkiye’de iyi ortaklarımız da var. Türk siyasetçileri de bu konuyla çok ilgililer. Desteklediğimiz bazı projelerde Türk yetkililer de dile getiriyor ki, siyasette daha fazla kadın olmalı. Daha çok kadın belediye başkanı, iş kadını olmalı. Görüyorum ki, iyi niyet ve çaba var.
AHU: Pekçok kadına dair projeye destek veriyor ve cesaretlendiriyorsunuz. Sizce Türkiye’de bu konudaki güçlü ve zayıf noktalarımız neler?
BERGER: Benim gördüğüm kadın örgütleri, STK’lar kendi meselelerini sahiplenmede çok iyiler. Bize çoğunlukla ihtiyaçları bile olmuyor. Yasal değişiklik, politika değişikliği gibi konularda çok aktifler. Biz bunlara da destek veriyoruz. Aralık ayında İnsan Hakları gününde, kadına yönelik şiddete karşı pekçok aktiviteyi destekliyoruz. Birkaç sene üstüste, “camtavan” sorununu yenmeye yönelik projeler destekledik. Kadınların karar verici konumlarda olmasını önemsiyoruz. Kadın girişimciliği konusunda da çok güçlüyüz ve STK’lar da öyle. Buna son yıllarda mülteci kadınları da ekledik. Eğitime ve mali kaynağa erişim konusunda daha da yeni işler yapıyoruz. İlerleme de kaydettik. Daha yapacak işimiz var ama doğru yoldayız.
AHU: Türkiye’yi geziyorsunuz pekçok farklı kentte, farklı sosyal ve ekonomik kesimlerden kadınları da gözlemliyorsunuz. Neler görüyorsunuz Türkiye’de kadınların hayattaki yerine baktığınızda?
BERGER: Çok güçlü kadınlar görüyorum. Mesela Gaziantep Belediye Başkanı Sayın Fatma Şahin çok önemli bir örnek. Şehre büyük bir güç veriyor. Başka şehirlerde de benzer örnekler var. İş dünyasında lider kadınlar görüyoruz, ticaret odalarında, devlet dairelerinde Dışişleri Bakanlığının yerel ofislerinde çok başarılı kadınlar görüyoruz.
Tabii Avrupa’da Müslüman ülkelerde kadınlar konusunda önemli önyargılar ve hatalı düşünceler var. Kamusal hayatta daha fazla kadın olmalı ve medya da Avrupa’ya bunu daha çok göstermeli, evet eksikler var ama aynı eksikler Avrupa’da da var. Medya iyileri daha görünür kılmalı.
AHU: Tam da bu noktada, siz Woman TV’de ne olsun istersiniz?
BERGER: Daha çok başarı hikayesi görmek isterim. Çünkü önce nasıl başardıklarını görüyorsunuz, iyi örnekler hayati önemde. Aile yaşantısında, iş hayatında ya da görevlerinde.. Kadınların üstesinden geldikleri zorlukları, adım adım nasıl ilerlediklerini, eğitimsizlik ya da ekonomik güçlüklere meydan okuyarak nasıl başardıklarını anlatırsanız bu pekçok kişiye de ilham verecektir. “Ne yapsam olmuyor” demeyeceklerdir, çaba göstermenin değerini anlayacaklardır.