Orucu bozan hallerden biri de vücudumuza dışardan bir şeyin enjekte yoluyla girmesi... Peki hangi hallerde orucun kazası gerekir? Aşının oruçtaki hükmü nedir? Bu sorulara cevabı verelim...

Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bunların kapsamına giren şeylerle bozulur. Bu sebeple, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz. Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler.

BESİN DEĞERİ TAŞIMAYANLAR ORUCU BOZMAZ

Besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz. Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. Yani o gün oruç tutmayabilirler.

Bununla birlikte, Ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına da başka bir engel bulunmuyorsa iğnelerini iftardan sonra yaptırmaları yerinde olur.

Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler. Ancak, oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların, damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur.

ORUCU BOZULANLARIN HÜKMÜ

Oruçlu iken sağlığından olmamak mecburen iğne, serum ağızdan aşı yaptıranlar daha sonra bu oruç kaza etmeleri gerekir.