
Çıtır çıtır olmasın!
Çıtır balık daha lezzetli olabilir, fakat damak tadınıza hitap ederken sağlığınıza zarar veriyor. Çünkü proteinlerin yüksek ısıyla birlikte yapıların bozulmaya uğramasıyla protein değeri düşüyor. Bunun sonucunda vücuda yararlı etkisi ortadan kalkıyor. Uzmanlar "una bulayıp kızartma" tekniğinden uzak durulması gerektiğini vurguluyor.
Asitli içecekler tüketmeyin
Vücutta bulunan yararlı etkileri azalttıkları için balığın yanında kola, gazoz, meyve suları gibi aromalı ve asitli içeceklerden uzak durulması gerekiyor. Bunların yanı sıra taze limon sıkılmış, maden suyu tüketebilirsiniz. Hem sindirim sisteminizi destekleyecek hem de sağlıklı bir seçim olacaktır.
Limonla omega-3 kullanımını artırın
Balığın olmazsa olmazı limon... Peki balığın üzerine limon sıkarak doğru mu yapıyoruz? Uzmanlar balığın üzerine sıkılan limonun eğer balığın zehirleyici etkisi varsa onu azalttığını ve vücuttaki toksik etkiyi ortadan kaldırdığını söylüyor. Bu nedenle balığın üzerine limon sıkıp tüketmeniz doğru bir seçim olacaktır.
Yeşil salatayla C vitamini takviyesi yapın
Balıkta en az bulunan C vitamini düzeyini artırmak için yanında bol limonlu yeşil salata tüketin. Yeşil salata C vitamini açığını kapatarak omega-3 emilimini artırıyor. Aynı zamanda içeriğindeki yüksek posayla daha dengeli bir kan şekeri ve daha uzun süre tokluk sağlıyor.
Soğanla bağışıklığınızı güçlendirin
Balığın vazgeçilmezlerinden biri de soğan...Bizler farkında olmadan fazlasıyla vücudumuza olumlu etki ediyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, kan şekerini düşürücü etkisiyle yüksek kan şekeri seviyesini dengeliyor. Ancak gastrit ve reflü gibi sindirim sistemi hastalıkları olan bireyler için soğan tüketimi mide asidini uyarıcı etkisinden dolayı tüketimi uygun değil.
Yoğurt tüketirken dikkat!
Süt ve ürünlerinin protein yapısında bulunan histamin, balıkta da bulunan histaminin etkisiyle normal düzeyin üzerine çıkıyor. Bu durumda balık bayatsa vücutta toksik etki yaparak sağlığınız için risk oluşturabiliyor. Balık taze ise toksik etki göstermeyeceği için yemek öncesinde, yemek yerken veya sonrasında süt ve yoğurt gibi süt ürünlerini tüketmenizde ise bir sakınca yok.
Sosunuz bu üçlüyü içermesin
Balığı kremalı, şekerli veya soyalı soslarla tüketmeniz, öğününüzün basit karbonhidrat ve yağ içeriğini arttırarak yüksek kalori almanıza yol açıyor. Domates veya salçalı soslar, sebze garnitür ilavesi veya püreleri ise dengeli ve sağlıklı seçimler oluyor; kilo kontrolü sağlamanıza ve balığın tadını daha iyi almanıza katkı sağlıyor.
Küçükse kılçıklarıyla birlikte yiyin
Balığın kılçığında yüksek miktarda bulunan kalsiyum ile fosfor, kemik dayanıklılığı ve sağlığı için büyük önem taşıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayşe Sena Binöz bu sağlıklı etkisi nedeniyle osteoporoz riskini azaltmak için hamsi gibi küçük balıkları kılçıklarıyla birlikte tüketmeyi alışkanlık haline getirmenizi öneriyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.