PERDE PİLAVI
Aileniz kalabalıksa ve bayramda aynı sofranın etrafında toplanacaksanız size doyurucu yemekler lazım demektir. İşte o tariflerden biri perde pilavı!
PERDE PİLAVI TARİFİ İÇİN MALZEMELER
-4 yemek kaşığı tereyağı
-2,5 su bardağı baldo pirinç
-5 su bardağı sıcak tavuk suyu
-1 adet haşlanmış tavuk
-3 yemek kaşığı dolmalık fıstık
-2 yemek kaşığı kuş üzümü
-1 tatlı kaşığı tuz
-1 çay kaşığı toz kırmızı biber
-1 çay kaşığı karabiber
-1 çay kaşığı yenibahar
KALIPLARI YAĞLAMAK İÇİN:
-100 gram tereyağı
-100 gram çiğ badem (kabukları soyulmuş)
HAMURU İÇİN:
-100 gram tereyağı
-2 adet yumurta
-3 yemek kaşığı yoğurt
-1 çay kaşığı tuz
-2,5 su bardağı un
PERDE PİLAVI TARİFİ NASIL YAPILIR?
-Hamuru için, tereyağı, yoğurt, yumurta, tuz ve unu derin bir kapta yumuşak ve pürüzsüz bir kıvama gelene kadar yoğurun. Tezgaha alıp hamuru toparlayın. Üzerini kapatıp dinlenmeye bırakın.
-Pilav tenceresini bol tereyağı ile yağlayın ve kabukları soyulmuş çiğ bademleri tencerenin tabanı ve kenarlarına yapıştırın. Pilavı hazırlarken tencereyi buzdolabında bekletin.
-Tereyağını geniş tabanlı bir pilav tenceresinde eritin.
-Dolmalık fıstıkları katıp 2-3 dakika kavurun.
-Pirinçleri ilave edip kısık ateşte şeffaf bir görünüm alana kadar kavurun. Kalan baharatları da ekleyip karıştırın.
-Sıcak tavuk suyunu tencereye ekleyip kapağı kapalı tencerede, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirin.
-Demlenmiş pilava haşlanmış tavukları ekleyip karıştırın.
-Hamurun 4'te 1'ini kenara ayırıp kalan hamuru açın. Kenarları dışarı sarkacak şekilde tencereye yerleştirin.
-Pilavı hamurun üzerine ekleyin ve ayırdığınız hamurla üzerini kapatın.
-190 derece fırında 30 dakika pişirin. Tencereyi ters çevirip sıcak sıcak servis edin, afiyet olsun!
MACAR KEBAP
"Kavurmalar, patlıcanlar, dolmalar güzel ama şöyle hem etli hem de daha çok sebzeli bir tarif ne de güzel olur bayram sofrasına" derseniz sizi hemen macar kebapla tanıştırmak isteriz.
MACAR KEBAP TARİFİ İÇİN MALZEMELER
-500 gram dana kuşbaşı eti
-1 çay bardağı haşlanmış bezelye
-3 adet patates
-3 adet patlıcan
-2 adet biber
-2 yemek kaşığı tereyağı
-1 yemek kaşığı zeytinyağı
-1 çay kaşığı karabiber
-1 tatlı kaşığı tuz
-5 diş sarımsak
-1 adet domates
BEŞAMEL SOSUN MALZEMELERİ:
-2 yemek kaşığı tereyağı
-2 yemek kaşığı un
-2 su bardağı süt
-1 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı karabiber
-1 tutam muskat cevizi rendesi
ÜZERİ İÇİN:
100 gram rendelenmiş kaşar peyniri
MACAR KEBAP TARİFİ NASIL YAPILIR?
-Öncelikle eti düdüklü tencereye alıp hizasına kadar su ekleyerek yirmi dakika kadar ön pişirme yapın.
-Tereyağını, sarımsakları tencerenize alıp et ile birlikte kavurun.
-Üzerine biberleri, domatesleri ve bezelyeyi ekleyin.
-Üzerine bezelyeleri ekleyerek pişirmeye devam edin.
-Son olarak baharatları da ilave edip 3-4 dakika daha pişirin. Ardından ocaktan alın.
-Ayrı bir kızartma tenceresinde patatesleri ve patlıcanları küp küp doğrayın.
-Patates ve patlıcanları kızartın ve etlerim üstüne ilave edin.
BEŞAMEL SOS İÇİN
-Küçük bir sos tenceresinde tereyağını eritin ve unu kokusu çıkana kadar kavurun. Ardından azar azar sütü ilave ederek durmadan karıştırın. Kek harcı kıvamına gelip göz göz olunca tuz, muskat rendesi, karabiber ekleyip altını kapatın. Beşamel sosu yemeğin üzerine eşit olarak dökün.
-Üzerine kaşar peyniri rendeleyin ve fırına verin. Kaşar peyniri eriyene kadar 180 derecelik fırında 10 dakika kadar pişirin. Çıkarıp dilimleyerek servis edin. Afiyet olsun.
EEV YAPIMI BEYTİ SARMA
Eğer bayram günü ailenize nefis bir yemekle sürpriz yapmak isterseniz mutfağımızın özel tatlarından beytiyi sofranıza konuk edebilirsiniz.
EV YAPIMI BEYTİ SARMA TARİFİ İÇİN MALZEMELER
KÖFTESİ İÇİN:
-1 adet soğan
-3 diş sarımsak
-1 çay bardağı galeta unu
-1 adet yumurta
-1,5 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı karabiber
-1 çay kaşığı pul biber
-500 gram dana kıyma(az yağlı)
-½ demet ince kıyılmış maydanoz
-5 adet yufka(dikdörtgen kesilmiş)
TEREYAĞLI SALÇALI SOS İÇİN:
-2 yemek kaşığı tereyağı
-1,5 yemek kaşığı domates salçası
-1 çay bardağı su
-½ çay kaşığı tuz
SERVİS İÇİN:
-1 avuç kıyılmış maydanoz
-2 yemek kaşığı süzme yoğurt
EV YAPIMI BEYTİ SARMA TARİFİ NASIL YAPILIR?
-Soğan, sarımsak, galeta unu, yumurta, tuz, karabiber ve pul biberi robottan geçirip bir harç haline getirin.
-Tüm köfte malzemelerini bir kabın içerisine alın. Malzemeler birbirleriyle bütünleşene kadar güzelce yoğurun. Yoğurduktan sonra üzerini streç filmle sararak buzdolabında 20 dakika dinlendirin. Salçalı sosun malzemelerini bir tencereye alın ve koyulaşana kadar pişirin.
-Dinlenen köfte harcından orta boylarda bir kebaba yetecek kadar et alın. Hafif kalın olacak şekilde kebap gibi uzunlamasına bir şekil verin.
-Dikdörtgen kestiğiniz yufkalardan birini tezgaha serin ve köftelerden birini yerleştirin. Salçalı sostan yufkaya sürün ve ardından yufkayı köfteye sarın. Tüm köfteler bitene kadar aynı işlemi uygulayın.
-Sardığınız köfteleri orta kalınlıkta olacak şekilde dilimleyin. Pişirme kağıdı serili fırın tepsisine aktarın ve 190 derecede ısıtılmış fırında kontrollü bir biçimde 30 dakika kadar pişirin.
-Pişen beyti sarmaları sunum tabağının kenarına doğru bir çember oluşturacak şekilde dizin. Üzerlerine salçalı sosu gezdirin.
-Son olarak tabağın ortasına yoğurt koyup maydanoz serpiştirin ve sarmaları servis edin. Afiyet olsun!
PATLICAN OTURTMA
Yumuşacık ağızda dağılan patlıcan lezzeti ve o lezzetin kıymayla bir araya gelmiş hali...
PATLICAN OTURTMA TARİFİ İÇİN MALZEMELER
-4 adet patlıcan
-2 adet köy biberi
-5 yemek kaşığı zeytinyağı
-1 adet orta boy kuru soğan
-300 gram orta yağlı kıyma
-1 yemek kaşığı biber salçası
-1 çay kaşığı tuz
-1çay kaşığı karabiber
ÜZERİ İÇİN:
-100 gram rendelenmiş kaşar peyniri
PATLICAN OTURTMA TARİFİ NASIL YAPILIR?
-Öncelikle patlıcanları halka keserek tuzlu suda bekletin. Yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsinize dizin ve yumuşayana kadar pişirin.
-Kıyma için; yağınızı tavaya alın, küp küp doğranmış soğan ve biberi kavurun.
-Ardından kıyma ilave edin.
-Salçayı ekleyin kavurmaya devam edin.
-Baharatları ve yarım bardak su ekleyerek altını kısın.
-Pişen patlıcanları fırın kabınıza dizin, üzerine kıymalı harçtan üzerine tekrar patlıcan olacak şekilde dizin.
-Son olarak kaşar peyniri rendesi ekleyerek fırına verin.
-180 derecede önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika kadar üzeri de kızarana kadar pişirin.
-Çıkarıp dilimleyerek sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun!
PARMAK KEBABI
Parmak şeklindeki sebzeler ve etler, tepsiye sıralanacak; fırında piştikten sonra sofralarda yerini alacak. Görsel şölen başlasın.
PARMAK KEBABI TARİFİ İÇİN MALZEMELER
Kebap İçin:
-4 yemek kaşığı sıvı yağ
-500 gram antrikot (jülyen doğranmış)
-1 adet soğan (yemeklik doğranmış)
-1tatlı kaşığı domates salçası
-2 çay kaşığı tuz
-1 çay kaşığı karabiber
-1 çay kaşığı kekik
-1 çay kaşığı kimyon
-1,5 su bardağı su
SEBZELER İÇİN:
-3 adet patlıcan (parmak doğranmış, kızartılmış)
-3 adet çarliston biber (parmak doğranmış)
-2 adet kapya biber (parmak doğranmış)
-6 adet çeri domates
PARMAK KEBABI TARİFİ NASIL YAPILIR?
-Sıvı yağı bir tencerede kızdırın. Doğranmış jülyen etleri ekleyin ve kavurun.
-Etler iyice renk aldıktan sonra, yemeklik doğranmış soğanı ekleyin ve karıştırın.
-Soğanlar da kavrulduktan sonra salçayı ve baharatları ekleyerek güzelce karıştırın.
-Suyu ilave edin ve etler yumuşayana kadar pişirin.
-Bir borcama, parmak doğranmış ve kızartılmış patlıcanları dizin. Ortasını boş bırakın.
-Parmak doğranmış biberleri de patlıcanların üzerine aralıklı olarak dizin. Ardından boş kalan kısma etleri doldurun.
-En son çeri domatesleri ekleyerek 185 derece ısıtılmış fırında 15 dakika kadar pişirin. Sıcak servis edin, afiyet olsun!