
- Anne rahat bir pozisyonda oturmalı, sırt ve bel rahat bir yastıkla desteklenmelidir. Anne, bebeği emzireceği kolunun altına bir yastık alarak emzirme süresince kolunu havada tutmaktan kaçınmalıdır.
- Bebek emzirilirken mümkün oldukça anne kendine yakın tutmalıdır. Bebek kolun iç yüzeyine, baş dirsek boşluğuna gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Ardından sırtı boyunca popoya kadar el ile desteklenmelidir.
- Bebek vücut olarak tamamen anneye dönük, karın karına olmalıdır. Bebeğin emzirme esnasında baş ve vücudunun aynı düzlemde olmasına dikkat edilmelidir.
- Bebek eğer yanlış pozisyonda tutuluyorsa, emerken vücudu dışarıya dönükse boynu yamuk emmek zorunda kalır. Bu durumda bebek boynu kısa sürede ağrıyacağı için emzirmeyi daha kısa sürede bırakacaktır.
- Bebek emerken dudakları dışarıya dönük olmalıdır. Bebek memenin kahverengi kısmının hepsini mümkün olduğunca ağzına almalıdır. Emerken yanaklarındaki bombeliği korumalı ve çenesi memeye değmelidir.
- Emerken yutkunma sesi haricinde bir ses çıkıyorsa, yanaklarında çukur oluşuyorsa, çenesi memeye değmiyorsa yanlış emdiğinin belirtisidir. Bebek sadece meme ucunu emerse, meme ucunu sert damağıyla ezeceği için anne memesinde çatlaklara sebep olabilir. Bu durumda, bebek hem sütü boşaltamayacak hem de anne için ağrılı bir emzirmeye neden olacaktır.
- Anne emzirme öncesi memesinde dolgunluk ve sertlik olup olmadığını kontrol etmelidir. Eğer ele sert alanlar gelirse sıcak uygulama yapılabilir. Örneğin; duşa girilebilir, havlu ısıtılıp konulabilir, küçük sıcak su torbası ince bir havluya sarılarak sıcak uygulama yapılabilir.
- Sıcak uygulama yapıldıktan sonra bebek emzirilir ya da sağılır. Göğüs boşaltıldıktan sonra ise soğuğa yakın bir uygulama yapılır, ödem alınır ve anne bu şekilde rahatlar.
- Annenin el ile göğsü boşaltması gerekirse eller iyice yıkandıktan sonra göğsü içeriye doğru bastırıp bırakılır ya da dört parmak alttan, başparmak üstten C pozisyonunda arkaya bastırıp bırakılarak arada sıvazlanmalıdır.
- Bebek emerken ya da sağarken arada yuvarlak hareketlerle masaj yapılması sütün akışını kolaylaştıracak ve tıkanıklar varsa onların açılmasını sağlayacaktır.

