Birleşmiş Milletler Kadın Birimi (UN Women), Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’nin dünya çapında yürüttüğü 16 Günlük Aktivizm kampanyasının Türkiye ayağında kamusal alanda kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete son diyor. 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Gününde başlayan ve 10 Aralık İnsan Hakları Gününe kadar süren 16 Günlük Aktivizm bu sene “Karanlığı Aydınlat” temasına dikkat çekiyor

Kampanya, kamusal alanda kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddete son verme ve güvenli şehirler yaratılmasına katkı sağlamayı amaçlıyor. Kampanyanın ilham kaynağı ise, yanıp sönen ışıklarıyla iletişimde olan, dayanışma gösteren ve birbirlerini koruyan ateş böcekleri. Herkesi, ateş böcekleri ile ‘karanlığı aydınlat’maya çağıran kampanya, ateşböcekleri.info sitesindeki interaktif Türkiye haritasına birer ateş böceği bırakarak, bulundukları kentlerde güvende hissetmedikleri yerleri belirlemeye davet ediyor. BM Kadın Birimi, interaktif haritada işaretlenen güvensiz noktalara ilişkin bilgiyi ilgili yerel yönetimler ile paylaşarak güvenli kentlere katkı sağlamayı hedefliyor. Kampanya ile kadınların ve kız çocuklarının, evde, sokakta, her yerde şiddetten uzak bir hayat yaşamalarına katkı sağlanması amaçlanıyor.

Sokaktaki şiddet kadınların hayata katılımını sınırlandırıyor

Tüm dünyada kadınlar ve kız çocukları, kamusal alanda (sokakta, iş yerinde, eğlence yerlerinde) sözlü, cinsel, fiziksel, ekonomik, psikolojik taciz ve diğer şiddet türlerine maruz bırakılıyor. Kamusal alandaki şiddet, ulaşım araçlarında, sokakta, pazarda, parkta ve başka pek çok yerde görülebiliyor. Kadınlar ve kız çocuklarının, kamusal alanda, sokakta yürürken, alışveriş yaparken, toplu taşımayı kullanırken güvende hissetmemeleri, sosyal, ekonomik ve siyasi hayata katılımlarını sınırlayan faktörler arasında yer alıyor. Şiddetten arındırlmış bir hayat kadınlar ve kız çocuklarının güçlenmesi ve eşit bireyler olarak toplumsal hayat içerisinde yer almalarının ön koşullarındandır.

BM Kadın Birimi, 16 Günlük Aktivizm kampanyası boyunca herkesi sosyal medya hesaplarından #ateşböcekleri ve #karanlığıaydınlat etiketleriyle kampanyaya destek olmaya ve yaşadığımız alanları daha güvenli yapmak için harekete geçmeye çağırıyor.

ulusal-kampanya-poster.png

Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’nin Kadına Yönelik Şiddeti Sonlandırmak için UNiTE [BİRLEŞİN] 16 Günlük Aktivizm Kampanyası

“Karanlığı Aydınlat”

25 Kasım 2019 – 10 Aralık 2019

Avrupa ve Amerika’da 1960’lı yıllarda başlayan sosyolojik dönüşümler bireysel özgürlük hareketlerini tetiklemiş, bu bağlamda cinsiyet, dil, din, ırk gibi konularda özgürlükçü toplumsal kırılmalar sosyo – kültürel alanlarda görülmeye başlamıştır. Bu kırılmalar sonucu sanatın yapısında da yeni açılımların ortaya çıktığı, anlatım araçlarının, yöntem ve tekniklerinin genişlediği görülebilir: Dönemin ilerlemeci argümanlarına paralel olarak Performans Sanatı, Eylemler, Kavramsal Sanat, Arazi Sanatı, Süreç Sanatı, Feminist Sanat vb. pek çok eğilim ortaya çıkmıştır. Böylece sanatçılar, sanatın ne’liğini, sınırlarını, metalaşmasını, süreç/ürün ilişkisini, galeri/müze gibi kurumların varsayımlarını, sanatın biçimciliğe dayalı tek taraflı anlatım yöntemlerini tartışmaya açmıştır. Bu kapsamda sanatın kurumsal ataerkil yapısı eleştirilmiş, toplumsal cinsiyet ve bireysel özgürlükler dahilinde önemli işler üretilmiştir.

Dip dalgaları 1960’larda oluşan çağdaş sanat, bugün geldiği noktada sahip olduğu çeşitlilikle; İnsan hakları, toplumsal kimlik, toplumsal bellek, çevre, hayvan hakları, savaş karşıtlığı, küresel barış vb. konuları kapsamaktadır. Ülkemizde de çağdaş sanat alanında uğraşan sanatçıların birçoğu bu konular üzerine farkındalığı arttıran çalışmalar yapmakta, etkinlikler düzenlemekte, bireysel hakların ve hukukun bir savunucusu konumunda, işler üretmektedirler. Ünlü Çinli çağdaş sanatçı Ai Weiwei, “her şey sanat, her şey politika” derken aktivizm ve çağdaş sanatın ilişkisine dikkat çeker.

Birleşmiş Milletler (BM) insanlığı yoksulluk, açlık, cehalet, hastalıklar, mahrumiyet, afetler ve çevrenin yok olmasının getireceği korkunç sonuçlardan korumak için çalışan hükümetler arası bir kuruluştur. BM çalışmalarının özünü toplumsal cinsiyet eşitliği, iyi yönetim ve insan hakları temelli yaklaşım oluşturmaktadır. Yoksulların, kadınların, evlerinden edilmiş kişilerin ve mültecilerin kalkınma sürecine dahil edilmelerine özel bir önem veren BM, 2030 yılında daha iyi ve yaşanabilir bir dünya için Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çerçevesinde çalışmaktadır.

Kadınlara yönelik şiddetin son bulması için tüm dünyayı harekete geçirmeyi hedefleyen, 25 Kasım Kadınlara Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Gününden başlayan, 10 Aralık İnsan Hakları gününe kadar süren 16 Günlük Aktivizm kampanyası, Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği’nin küresel boyutta yürüttüğü toplumsal cinsiyete dayalı şiddetle mücadele kampanyasıdır.

Kampanyanın Türkiye’de öncülüğünü yapan Birleşmiş Milletler Kadın Birimi, Ankara Seğmenler Parkı’nda “Karanlığı Aydınlat” başlığı ile düzenleyeceği sergide; bu konular üzerine çalışan, düşünen ve duyarlılık gösteren 12 çağdaş sanatçı ile iş birliğine gitmekte ve çağdaş sanatın disiplinler arası eleştirel, çoğulcu ve özgür dili ile toplumsal cinsiyet eşitliği temasını bir araya getirmektedir. “Karanlığı Aydınlat” başlığındaki metaforik söylemde sanatçıların sergideki tek ortak paydası ise, her sanatçının işinde malzeme olarak “ışık” kullanacak olmasıdır. Bu kapsamda ele alınacak işlerde Neon, Led, Spot, Ampül vb. malzemeler parkın doğal dokusu ile buluşacak ve toplamda bir çağdaş sanat projesi ortaya konulmuş olacaktır. Bunun ötesinde her bir çalışma kendi tavrı ve söylemi üzerinden skalası geniş bir çeşitlilik ile parkın yürüyüş patikası üzerinde konumlanacak ve tek tek birer ifade özgürlüğünün göstergesi olarak; toplumsal farkındalığın artmasına katkı sağlamaya çalışacaktır. Temelinde toplumsal cinsiyet eşitsizliğini konu edinecek çalışmalar bu eşitsizliğin kadına yönelik psikolojik, ekonomik, fiziksel, cinsel şiddet olarak nasıl tezahür ettiğini ortaya koymaktadır. Buna ek olarak kadına yönelik şiddetin, aile içinde, kamusal alanda ve hatta siyasette varoluş biçimleri sergilenmektedir. Sergi 16 gün sürecek ve aktivizm haftası boyunca Seğmenler Parkı’nda her gün saat 17:00 ile 23:00 saatleri arasında ziyaretçilere açık olacaktır.

Sergide yer alan sanatçılar:

Efe Alpay & Erhan Tunalı & Oğuz Akın / Fırat Engin / Ekin Kılıç / Ece Kibaroğlu / Esra Koruç / Ecem Dilan Köse / Emre Okçuer / Aykut Öz / Zeynep Üçöz / Hazal Ünsal

Proje Sahibi: UN Women Türkiye

Sergi Eş Küratörleri: Ekin Kılıç & Fırat Engin

Sergi Küratör Asistanı: Hazal Ünsal

Küratöryel Metin: Fırat Engin