
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet havuç
- 1 adet patates
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 4 su bardağı veya et suyu
- Yarım limon
- Kırmızı toz biber
- Pul biber
- Tuz
- Nane
- Mercimekleri güzelce yıkayıp süzün.
- Ardından tencerede alın.
- Üzerine doğranmış soğan, havuç, zeytinyağı, limon, baharat, tuz ve suyu ekleyip pişmeye bırakın.
- Suyu yetersiz gelirse ekleyebilirsiniz.
- Tüm malzemeler piştikten sonra çorbanızı blender'dan geçirin.

- 700 gram tavuk baget ya da but
- 3 su bardağı pirinç
- 6 su bardağı tavuk suyu
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 100 gram tereyağı
- Tuz
- Karabiber
- Kırmızı toz biber
- Tavukları düdüklü tencereye alıp üzerine 8 su bardağı su ekleyin.
- Kapağını kapattığınız tavukları haşlanmaya bırakın.
- Tavuklar haşlanırken soğanı yemeklik doğrayın.
- Tereyağını bir tencerede ısıtıp soğanları yağda kavurun.
- Salçayı, tuzu ve baharatları ekleyip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
- Pirinçleri yıkayıp süzün ve tenceredeki soğanlara ilave edin ve 5 dakika daha kavurun.
- Pirinçleri bir fırın kabına aktarın.
- Tavuğun haşlama suyunu süzüp pirinçlerin üzerine ekleyin.
- Önceden 180 derecede ısıttığınız fırına verdiğiniz pilavı 10 dakika kadar fırınlayın.
- Ardından tavukları da pirinçlerin üzerine dizip tepsiyi yeniden fırına verin.
- Sıcaklığı 200 dereceye çıkarıp 20 dakika daha pişirin.
- Tavuklar iyice kızaracak ancak pilav hafif sulu kalacak şekilde olmalı.
- Bu nedenle pilav suyunu tamamen çekerse fırından almadan önce üzerine 1 kepçe kadar daha tavuk suyu gezdirebilirsiniz.

- 4 adet büyük boy domates
- 1 adet büyük boy kuru soğan
- 4 adet orta boy yeşil sivri biber
- 2 adet orta boy salatalık
- 100 gram ceviz içi
- 1/2 demet maydanoz
- 6 yemek kaşığı zeytinyağı
- 4 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 tatlı kaşığı sumak
- 1/4 çay kaşığı tuz
- Kabuğunu soyduğunuz domatesleri küçük parçalar halinde doğrayın.
- Bol suda yıkadığınız salatalıkları tercihen kabuklarını soymadan tavla zarı büyüklüğünde kesin.
- Kuru soğanı domatesler ve diğer malzemelerle uyumlu olacak şekilde küçük küçük doğrayın.
- Ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkardığınız sivri biberleri küçük küpler halinde kesin.
- Salatanın olmazsa olmazı tüm malzemenin olabildiğince küçük doğranmış olması.
- Maydanozu incecik kıydıktan sonra tüm malzemeyi derin bir salata kasesinde harmanlayın.
- Salatanın sosu için; zeytinyağı, sumak, nar ekşisi ve tuzu küçük bir kapta karıştırdıktan sonra salata kasesine aktarın.
- Sosu ile buluşturduğunuz salatayı derin bir servis tabağına alın.

- 3 yumurta
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı şeker
- 1 su bardağı yoğurt
- 1, 5 su bardağı irmik
- Yarım su bardağı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı karbonat ya da 1 paket kabartma tozu
- 3 su bardağı şeker
- 3, 5 su bardağı su
- 5-6 damla limon suyu
- İlk olarak şerbeti hazırlayın.
- Bu tarz tatlılarda şerbet ılık keki sıcak iken şerbeti dökülür.
- Karıştırma kabına yumurtaları alın ve 2 dakika mikser ile çırpın.
- Şekeri ilave edip 5 dakika daha çırpın ve diğer malzemeleri ekleyip çırpmaya devam edin.
- Yağlanmış cam dikdörtgen tepsiye harcı dökün ve önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.
- Fırından çıkan kek 3 dakika dinlendikten sonra ılık şerbeti sıcak kekin üzerine dökün ve çekmesini bekleyin.