

- Göçler ve düzensiz şehirleşme,
- Kişi başına kullanılan enerji, su, kağıt, kömür vb. artışı,
- Ormanların tahribi, yangınlar ve erozyon,
- Aşırı otlatma ve doğal bitki örtüsünün tahribi,
- Konutlardaki ve işyerlerindeki ısınmadan kaynaklanan (özellikle kalitesiz kömür kullanımı) hava kirliliği,
- Motorlu araçlar ve deniz araçları,
- Maden, kireç, taş ve kum ocakları,

- Gübre ve zirai mücadele ilaçları,
- Atmosferik olaylar ve doğal afetler,
- Kanalizasyon sularının arıtılmaksızın alıcı ortamlara verilmesi ve sulamada kullanılması,
- Katı atıklar ve çöp,
- Sulak alanların ve göllerin kurutulması,
- Arazilerin yanlış kullanımı,
- Kaçak avlanma,
- Televizyon, bilgisayar ve röntgen; tomografi vb; tıbbi cihazların yaygınlaşması ile meydana gelen radyasyon,
- Endüstriyel ve kentsel kaynaklı gürültü.





Her fırsatta yürü ya da bisiklet sür. Çevre kirliliğini önlemek için yapabileceğin en iyi şey kısa yolculuklarda araba kullanmayı bırakman olur. Hava güzelse ve gideceğin yer uzak değilse yürümeyi veya bisikletini sürmeyi düşün. Hem hava kirliliğinin azalmasına yardımcı olacaksın hem de egzersiz yapıp temiz hava alacaksın.

Odada değilken ışıkları ve elektronik cihazları kapat. Enerjiden daha çok tasarruf etmek için bunların fişini de çekebilirsin. Elektronik cihazları çoklu prize takmak iyi bir fikirdir çünkü çoklu prizi kolayca kapattığında tüm elektronik cihazlar aynı anda kapanır.

Pencerelerinin ve havalandırma kanallarının iyice yalıtıldığından emin ol. Pencerenin çerçevesine silikon yapmak ve pencere camlarını yeniden sırlamak gibi basit çözümler uygulayabilirsin ya da onları değiştirmen gerekebilir. Kış aylarında evden dışarı ısı çıkmasını azaltmak için perde ve stor perde takabilirsin.


Dönüştürebildiğin her şeyi geri dönüştür. Neredeyse aldığın her şey geri dönüştürülebilir. Ambalajında geri dönüşüm sembolü olmayan ürünleri ya da geri dönüştürülmesi zor malzemelerden yapılan ürünleri satın almamaya çalış.

Böcek ilacı ve bitki öldürücü kullanma. Bu güçlü kimyasallar, doğrudan toprağa sıkılıyor ve yağmur yağdığında daha derine sızıp yer altı sularına karışıyor. Büyük ihtimalle sadece yaprak bitlerinin domateslerini yemesini önlemek istiyorsun ama bahçene böcek ilacı sıktığında ve bu, insanların ve diğer organizmaların yaşamak için gereksinim duyduğu yer altı sularına karıştığında daha fazla zarar veriyor olacaksın.

Suyu koru. Sahip olduğun suya iyi bakmak ve onu mümkün olduğunca korumak önemlidir. Boşa harcanan su, önemli kaynakları bitirmektedir ve bunun çevreye büyük etkisi vardır.
