Normal doğum yapınNormal doğumla dünyaya gelen bebeklerde besin alerjisi daha az görülüyor. Bunun nedeni ise bebeklerin doğum yolundan geçerken ihtiyaçları olan tüm faydalı mikropları vücutlarına alabilmeleri. Sezaryen doğumda ise bebeklerin bağırsak floralarında vücuda faydalı mikroplar yerine hastanenin mikropları oluyor.İlk 6 ay anne sütü ile besleyinMucizevi bir besin olan anne sütünün faydalarından biri de, bebeği besin alerjisinden korumak. Dünya Sağlık Örgütü; bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeleri gerektiğini belirtiyor. Uzmanlar, bu süreçten sonra da, ek besin takviyesi alan bebeklerin 2 yaşına kadar emzirilmesini öneriyor. Anne sütünün kalitesini artırınBesin alerjisinden korunmak için hamilelik döneminde beslenmeye dikkat etmek çok önemli. Anne adayı hamilelikte alerji yapabilecek katkı maddeli besinlerden kaçınmalı. Bu besinlerin dışında, etten süte kadar her türlü besini tüketebilir. Besin alerjisinin günümüzde artmasının bir başka önemli sebebi de bebeklerde doğum itibariyle bağırsaklarda alerjiyi önleyen yararlı mikrobiatanın az olması ve beslenmeye bağlı olarak anne sütünün içindeki mikrobiatanın yeterli olmaması. Bu nedenle annelerin emzirme döneminde anne sütünü ve kalitesini artıracak beslenme alışkanlığı edinmeleri de büyük önem taşıyor.Ek besinlere erken başlamayınEk besinlere erken başlanması da bebeğin uzun yıllar sorun yaşayabileceği besin alerjisine neden olabiliyor. Bu yüzden bebeği ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslemek çok önemli. Ayrıca anne sütüne en yakın gıdayla başlamak da alerjik reaksiyona karşı dikkat edilmesi gereken bir başka önemli noktayı oluşturuyor. Örneğin meyve sularının içinde bulunan sorbitol alerjik reaksiyon yapabiliyor. Bunun yerine sebze çorbası ve pirinç unu maması gibi anne sütüne en yakın besinlerden başlanması gerekiyor. Ayrıca bebeğin enzimleri henüz oluşmadığı için sofrada yemek suyuna ekmek bandırıp tattırmaktan kaçınmakta çok önemli.D vitamini eksikliğine dikkat!Yapılan çok sayıda araştırmaya göre: çocuklarda D vitamini eksikliği besin alerjisi görülme riskini artırıyor. Bu nedenle çocuklarda mutlaka D vitamini kontrolü yapılmalı. Eksiklik varsa tamamlanmalı ve çocuk gün içinde dışarıya çıkarılmalı.Alerjiye neden olabilecek ürünler: Süt ve süt ürünleri, yumurta, balık ve deniz ürünleri, bal ve çikolata, sebzeler (havuç, patates, balkabağı, pancar), yulaf ezmesi, buğday, meyveler: (çilek, ahududu), her türlü fındık, bezelye, mercimek ve fasulye, yağlı et.Alerji problemi her çocukta farklılık gösterir. Doktorlar çocukların yapıları farklı olduğu için bireysel özeliklerine göre tanı koyma durumundadır.
Bunlar da ilginizi çekebilir
Yorumlar
Web sitemizden ayrılıyorsunuz
Bu bağlantı sizi https://www.womantv.com.tr dışındaki bir siteye yönlendiriyor.