Öfke durumundan kurtulmak için önce kendi öfkemizi sonra da çocuğumuzun öfkesini dindirmeliyiz. Çünkü sakinlik çözüm getirir, öfke değil.

ÇOCUKLAR İÇİN ÖFKE YÖNETİMİ NEDİR?

Öfke duygusu genellikle tehlikeye tepki verir. Aynı zamanda bir kişinin kendini ifade etme şekli ve bazen bir çocuğun yaşına göre bağımsızlığını ilan etme biçimidir. Pek çok şey bir çocuğun öfkesini tetikleyebilir ve bu durumun sonucu bazen saldırganlık olabilir.

ofkeegg.jpg

YAŞ BÜYÜDÜKÇE TEPKİLER DEĞİŞİR

Çocuklar anaokulu yaşına geldiğinde öfke genellikle saldırganlığa dönüşmez, çünkü çocuklar bu tür dürtüsel duyguları durdurmayı öğrenirler. Zamanla, çocuklar okul çağına geldikçe, ebeveynler daha ince saldırganlık biçimleri gözlemleyebilir: Somurtmak, küsmek ve sızlanmak gibi…o3-001.jpg

ÖFKENİN SEBEBİ KESİN OLARAK BİLİNMELİ

Yetişkinler için çok kolay görünebilir ama küçük bir çocuğun öfkeyi, öfkeyle gelen belirli duyguları ve fiziksel duyumları tarif edebilmeyi öğrenmesi gerekir: Kalp çarpıntısı, ağır nefes alma ve ısınma hissi gibi. Çocuğunuzun duyguyu kabul edip adlandırmasına olayın yaşandığı ilk anlarda yardımcı olmak oldukça önemlidir. Çocuğun başka bir çocuğun oyuncağı kapması veya onu incitmekle tehdit etmesi gibi öfkeyi harekete geçiren tetikleyicileri tanımak için yardımınıza ihtiyacı vardır.

o4.jpg

ÇOCUKLARIN ÖFKE KONTROLÜ SAĞLAYABİLMESİ İÇİN 5 STRATEJİ

Çocuğunuza, öfke kontrolünün sahip olunması gereken önemli bir beceri olduğunu öğretmelisiniz. Aynı zamanda bunun kolay olmadığını da kabul etmelisiniz. Çocuğunuzun yardımınıza desteğinize ihtiyacı olacak.

o5.jpg

1. UZAKLAŞMAK

Çocuğunuz kendini kontrolden çıkmış hissediyorsa, öfkelendiği kişiden uzaklaşmalıdır. Mutlaka o ortamdan ayrılmalıdır.

2. SAKİNLİK

Çocuğunuza öfkenin fiziksel belirtilerini hissettiğinde bazı sakinleştirici stratejiler kullanmayı öğretin. Derin nefes almayı, bir bardak su içmeyi, bir şarkı ya da hikaye ile dikkatini dağıtmayı ya da tek başına oynamayı deneyebilir.

3. HAREKETE GEÇMEDEN ÖNCE DÜŞÜNMESİNİ SAĞLAMAK

Çocuğunuzun kendisine "Ne olmasını istiyorum?" diye sormasına teşvik edin. Ters bir tepkiye aynı şekilde karşılık vermenin daha kötü sonuçlara sebep olabileceğini açıklayın. Anlaşılmak ve işleri doğru yapmak zahmete değer.

4. EMPATİ KURMAK

Çocuklar 3 yaşından itibaren empati göstermeye başlayabilirler, ancak yardımınıza ihtiyaçları vardır. Kendi bakış açısını anladığınızı ona gösterin ve diğer kişinin de bakış açısını anlamasını sağlamaya çalışın.

5. OLASI ÇÖZÜMLER ARAMAK

Çocuğunuzun "Senden nefret ediyorum", "Sen iyi değilsin" gibi sözlerden ötesini görmesine yardım edin. Her iki tarafın da üzerinde anlaşabileceği bir uzlaşma bulmayı deneyin.

o6.jpg

ÖFKE SALDIRGANLIĞA DÖNÜŞTÜĞÜNDE;

Öfkenin zaman zaman fiziksel bir yakın dövüşe dönüştüğü zamanlar olacaktır. Bunu çocuğunuzun bu agresif duygular üzerideki hakimiyetinin artmasına yardımcı olmak için bir fırsat olarak kullanın. İşte çocuklar için öfke kontrolünü kolaylaştırmak için yapabilecekleriniz!

1. ÖNCE GÜVENLİK

Sık sık dövüşçüleri izole etmek gerekir. Her iki tarafa da güvende olacaklarını, kontrolü ellerinde tutmayı ve kendilerini korumayı öğrenebileceklerini söyleyin.

2. SINIRLAR BELİRLEYİN

Kuralı koyun ve çocuklara kontrolden çıktıklarında kimin sorumlu olduğunu bildirin: "Vurmak yok ve siz durdurmazsanız, ben yaparım" gibi.

3. SONUÇLARI TAKİP EDİN, ÇOCUĞUNUZA BUNU GÖSTERİN

Bir çocuğun harekete geçmeden önce durup düşünmeyi öğrenebilmesi için eylemlerinin sonuçlarıyla yüzleşmesi gerekir. “Birbirinize zarar verirseniz birlikte olamazsanız. O zaman birlikte oynayamazsınız. Oynamak için bir şans daha istiyorsan, bununu sürdürmemen gerekli."

4. AFFEDİN

Çocukların, kötü davranışlarının kendilerini kötü insanlara dönüştürmediğini bilmeleri psikolojik açıdan bilmeleri gerekir. Özür dilemek ve olayı telafi etmek, onların yanlış yaptıklarını bildiklerinden suçluluk duygusundan daha iyisini yapabilecekleri için cesaret verir.