Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 büyüklüğündeki depremin etkileri devam ederken Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Malatya, Hatay gibi birçok şehirde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. Depremin etkilediği kentlerden yardım çığlıkları yükselirken depremzedeleri bekleyen bir tehlike daha var: Hipotermi. Soğuk havada uzun süre korumasız kalan kişilerde görülen hipotermi hakkında aramalar deprem sonrası merak ediliyor. İşte hipotermi nedir, hipotermi geçirmek ne demek, hipotermi nedenleri neler? İşte konuyla ilgili merak edilenler…

HİPOTERMİ NEDİR?

Normalde 37±0,6°C (36,4-37,6°C) olan vücut sıcaklığının 35°C'nin altına düştüğünde ortaya çıkan durumdur. Hipotermi, hayatı tehdit eden bir durum olup hızla tedavi edilmesi gerekir.

Genellikle ortamın soğuk olmasından kaynaklanır.

Bunlar; soğuk koşullarda uzun süre açık havada kalmak, yeterince ısıtılmamış bir evde yaşamak veya soğuk suya düşmek gibi nedenlerden ya da nedenlerin birlikteliğinden kaynaklanır.

HİPOTERMİ BELİRTİ VE BULGULARI

-Titreme (vücut sıcaklığı düştükçe titreme azalabilir ya da tamamen durabilir)

-Konuşma bozukluğu veya mırıldanma

-Yavaş veya sığ (yüzeysel) solunum

-Zayıf nabız

- Beceriksizlik veya koordinasyon eksikliği

- Uyuşukluk veya enerji eksikliği

- Uykuya meyil veya hafıza kaybı

- Bilinç kaybı veya

- Parlak kırmızı, soğuk cilt (bebeklerde)

HİPOTERMİDE İLK YARDIM NASIL YAPILIR?

-Hipotermide olan bir hasta/yaralıya yardım etmeden önce soğuğa karşı yeterince korunduğunuzdan emin olun.

-Mümkünse hasta/yaralıyı daha sıcak ve kapalı bir yere taşıyarak soğukla temasını kesin.

-Eğer bu mümkün değil ise, hasta/yaralının özellikle baş ve boyun bölgesini rüzgârdan koruyun. Soğuk zemin ile olan teması ortadan kaldırın.

-Islak giysileri yavaşça çıkarın. Islak kıyafetleri ılık, kuru kaban, palto, ceket veya battaniye ile değiştirin.

-Daha fazla ısınma gerekiyorsa bunu yavaş yavaş yapın. Örneğin; boyun, göğüs ve kasık bölgeleri başta olmak üzere vücudun orta kısımlarına ılık-kuru kompresler uygulayın.

-Hasta/yaralıya, ilk yardımın genel ilkelerine göre önemli bir istisna oluşturmasına rağmen yudum yudum olacak şekilde yavaşça ılık, tatlı ve alkolsüz içecekler verin.

-Doğrudan ısı uygulamayın. Bir ısıtma lambası veya sıcak banyo gibi bir yöntem kullanarak hasta/yaralıyı yavaş yavaş ısıtın.

-Kollar ve bacaklar gibi uzuvları ısıtmaya çalışmayın. Uzuvları ısıtmak veya masaj yapmak kalbe ve akciğerlere ek yük oluşturabilir.

-Hasta/yaralının sigara içmesine kesinlikle izin vermeyin.