Ne olursa olsun hatırlanacağınız ve hafızalardan silinmesi çok zor olan, adeta teninizin kimliği misali size eşlik eden günlük hayatın vazgeçilmez bir unsuru olan parfümler… Parfümünüz; giydiğiniz kıyafet ya da taktığınız bir saat veya bir kolye kadar önemlidir ve aslında bir kombinin en ince detayı olan bir tamamlayıcıdır. Peki bu kombinin en cazibeli kısmını tamamlarken dikkat etmeniz gereken noktaları biliyor musunuz?
Nasıl ki her bir takı ya da ayakkabı giydiğiniz her kıyafete uymuyorsa kokunuz yani parfümünüz de size ve sizin karakterinize hatta teninizin yapısına bile uygun olmayabilir. Bu derece önemli olan, size özgü kokunuzu keşfetmeniz sandığınızdan çok daha kolay! Bu seçime karar verirken kendiniz ile alakalı soruları yanıtlayarak başlayabilirsiniz. Kişiliğiniz, yaşam tarzınız, yaşınız…
Tabii ki diğer bir önemli faktör ise cildinizin ve teninizin özellikleridir. Cildiniz yağlı mı ya da kuru bir cilde mi sahipsiniz? İşte bu noktada da seçeceğiniz kokunun vücudunuzdaki kalıcılık süresini uzatabileceksiniz. Eğer kuru bir cildiniz varsa çiçeksi hafif kokuları tercih edebilirsiniz. Cildinizin yağlı olması seçeceğiniz kokunun uzun süreli kalıcılık sağlayacaktır. Bu sebeple baharatlı kokular vücudunuzla daha fazla bütünleşecektir. Diğer bir önemli detay ise akıllara kazınacak olan kokunuzun zamanı…
Tercihinize ve kullanımlarınıza göre farklı mevsimlerde farklı kokular kullanabilirsiniz. Yaz döneminde parfüm seçimleriniz daha çiçeksi; Yasemin, Portakal Çiçeği, Magnolya, Lavanta gibi kokular olurken, kış döneminde ise Bergamot, Amber, Vanilya gibi baharatlı kokuları tercih edebilirsiniz.
İZ BIRAKACAK PARFÜMÜ BULMAK İÇİN İPUÇLARI
1- Kalıcı bir koku için parfümü nereye uygulamanız gerektiği de önemli. Kulağın arka kısmı, bilekler, boyun kısmı ve dirsek içine sıkılan parfüm uzun süre koku etkisini devam ettirmektedir.
2- Birden fazla parfümün arka arkaya denenmesinin ardından mutlaka ara verilmeli. Devam edildiği takdirde istenilen kokuya ulaşmak daha zor olacaktır.
3- Algının en açık olduğu sabah saatlerinin parfüm almanın en ideal zamanı olduğu tavsiye edilir.
4- Esansı itibariyle EDP olan parfümlerin ömrü daha uzun olmakta.
5- Parfümün tek uygulanacağı yer teniniz değil. Çok açık renk tonu ve hassas kumaş olmayan giysiler üzerine de parfüm sıkılabilir.
6- Parfüm her tende ve her iklimde farklı kokar ve bir başkası üzerinde beğendiğiniz koku sizde aynı durmayabilir. Bu yüzden farklı kişilerde beğendiğiniz kokularla ya da bir başkasının tavsiyesiyle kendi imza kokunuza karar vermeyin ve mutlaka birebir, teninizde kokunuzu deneyin.
7- Parfümlerin koku strüktürü bir piramit gibi. Sıktığınızda aldığınız ilk koku teninizde 15 dakika kalırken birkaç saatin ardından kokunun gerçek kimliği ve alt notaları ortaya çıkar. Bu yüzden parfüm içeriğini denemeden önce analiz edin ve bir sürprizle karşılaşmayın.
8- Hangi kokulardan hoşlanırsınız? Bunu belirlemek güç olsa da kendinizi tanıyarak ufak ipuçları edinebilirsiniz. En sevdiğiniz mevsim ya da favori tatil destinasyonunuz neresi? Gündüz insanı mısınız gece insanı mı? Kendinizi ve zevklerinizi çözümleyerek sizi imza parfüm karakterinize götürecek ipuçlarını birleştirin.
9- Nasıl bir kalıcılık ve nasıl bir koku dengesi istiyorsunuz? Bunu çözmek için parfüm terminolojisni anlamak önemli. Eau de Fraiche esans yüzdesi en düşük formülken bunu Eau De Cologne ve Eau de Toilette takip ediyor. En yüksek yüzdeli ve en kalıcı, yoğun kokular ise Eau de Parfume ve Eau de Perfume.
Bu koku formülizasyonu arasında en dengelileri Eau de Toilette ve Eau de Perfume olanlar. Siz de koku, kalıcılık ve yoğunluk dengenizi belirleyerek parfümünüzü ona göre seçin.