




- Özellikle bu dönemde tüm besin ögelerine gereksiniminin arttığı göz önüne alınarak besin çeşitliliğine önem verilmesi gerekmektedir.
- Süt üretimi nedeniyle günlük enerji gereksiniminde ortalama 500 kkal artış meydana gelir. Ancak emzirme döneminde enerji gereksinmesi annenin doğum sonrası vücut ağırlığına ve süt üretiminin yoğunluğuna göre belirlenmelidir. Bunun yanı sıra ilk 6 aylık dönemde çok düşük enerjili beslenme programları yetersiz ve dengesiz beslenmeye neden olabileceğinden uygulanmamalıdır.
- Enerjinin artışıyla birlikte protein gereksiniminde de artış meydana gelmektedir. Bu gereksinme karşılanmadığı takdirde anne dokularındaki protein miktarı azalmakta ve bu durum anne sağlığını bozabilmektedir. Bu nedenle protein bakımından zengin olan süt ve süt ürünleri, tavuk balık ve kırmızı et gibi hayvansal protein kaynakları ile birlikte kuru baklagiller ve yağlı tohumlar gibi bitkisel protein kaynaklarından da yararlanılmalıdır.
- Emzirme döneminde annelerin karbonhidrat gereksinimlerinde artış olmamaktadır. Yeterli ve dengeli beslenme için tüketmeleri gereken karbonhidrat kaynaklarının hem besin ögesi çeşitliliği sağlanması hem de vitamin ve mineral gereksinimleri dahil diğer besin ögelerinin karşılanması için meyveler, sebzeler, kuru baklagiller ve tam tahıllar gibi kompleks karbonhidratlardan sağlanması gerekmektedir. Buna ek olarak özellikle basit şekerlerin tüketiminin sınırlanmalıdır.
- Haftada iki kez balık tüketilmeli
- Doymuş ve çoklu doymamış yağ asitleri anne sütünün içeriğinde bulunan temel yağlardandır. Emzirme döneminde alınan çoklu doymamış yağ asitleri anne sütünde de bu yararlı yağların miktarını arttırmaktadır. Bunun yanı sıra bebeğin beyin gelişiminde önemli rol oynayan omega-3 yağ asitlerini de ihmal edilmemelidir. Annelerin omega-3 yağ asidi gereksinimlerinin karşılanması için haftada en az 2 kez balık tüketmeleri gerekmektedir. Ancak emziren kadınlar balık ve kabuklu deniz ürünlerini tüketirken bu besinlerin cıva içeriği nedeniyle dikkatli olmaları gerekmektedir.
- Anne sütünün vitamin ve mineral miktarının en etkili belirleyicisi annenin beslenmesidir. Emzirme döneminde vitamin ve mineral gereksiniminin birçoğunda artış meydana gelmektedir. Özellikle emzirme döneminde artan A ve E vitaminleri, B1, B6 ve B12 vitaminleri, C vitamini, iyot, kalsiyum ve demir gereksinimlerine yönelik yeterli miktarda vitamin ve mineral alımına dikkat edilmelidir.
- Emzirme döneminde annenin sıvı gereksinimi de artış göstermektedir. Bu dönemde salgılanan süt miktarı için önerilen sıvı tüketimi 2,5-3 litredir. Anne sütünün devamlılığı için annenin susuz kalmaması, emzirirken yanında mutlaka su bulundurması gerekmektedir.