Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), 16 Nisan-15 Mayıs 8. TBMM İzleme Raporu’nu yayımladı. İstanbul Sözleşmesi’ne tekrar dikkat çekilen raporda, “Meclis İstanbul Sözleşmesi’ni unutmaya mı başladı” sorusu sorularak şunlar söylendi:Türkiye Büyük Millet Meclisi, Cumhurbaşkanı’nın bir gece yarısı yayınladığı bir kararla İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme girişiminin şokunu atlatmış görünüyor. Çünkü 16 Nisan-15 Mayıs 2021 tarihlerini içeren son bir ayda Meclis’te kadına karşı şiddet, kadın cinayetleri ve İstanbul Sözleşmesi sözcükleri her zamankinden az duyuldu. Hiç genel görüşme istenmedi, kanun teklifi verilmedi, genel kurullarda sadece 16 milletvekili, içinde kadın ya da İstanbul Sözleşmesi geçen konuşmalar yaptı, 7 grup toplantısından sadece 1’inde bu konuya değinildi.Haftalardır ‘İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz’ diyen Eşitlik İçin Kadın Platformu-EŞİK olarak, bu durumu kabul etmiyoruz. En azından muhalefet partilerinin bir araya gelerek, İstanbul Sözleşmesi’ni onaylamış olan TBMM’nin iradesine sahip çıkması talebimizi yineliyoruz. İstanbul Sözleşmesi’ni oy birliğiyle kabul eden TBMM’nin, tek adam kararının geri alınması, Sözleşme’nin 1 Temmuz’dan sonra da yürürlükte kalması ve etkin uygulanması için daha çok çaba harcamasını bekliyoruz.“İstanbul Sözleşmesi’ni yırtıp atarken vicdanınızı da mı çöpe attınız?”
Raporun devamında, “Bu hukuksuz kararla 6284 Sayılı Şiddetten Koruma Yasası’nın da kaldırılmasını, nafaka hakkının kısıtlanmasını, hatta Medeni Yasa’nın da gözden geçirilmesini, çocuklara istismara af getirilmesini isteyenlere cesaret verilmesini kabul etmiyoruz” denilerek şunlar söylendi:Karardan sonra kadına yönelik şiddetin artış göstermesi, koruma önlemlerinde ise gerilemeler yaşanması göz önüne alındığında, kadınların kazanılmış haklarının ne kadar hayati olduğunu tüm siyasilerin görmesi gerekiyor.İstanbul Sözleşmesi kararından sonra bir sabah Samsun’da bir kadının (Ayşe Canikli), işine giderken evinin önünde, hakkında uzaklaştırma kararı olan bir erkek tarafından katledildiğini Meclis’te dile getiren CHP Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu’nun dediği gibi, biz de Ayşe ve katledilen, şiddet ve istismara maruz kalan tüm kadınlar adına soruyoruz: İstanbul Sözleşmesi’ni yırtıp atarken vicdanınızı da mı çöpe attınız? Ayşe’nin canına kıyanlar, onu yaşatmayanlar aslında İstanbul Sözleşmesi’ni yaşatmayanlardır!“Kaçıncı komisyona havale?”
Kadına karşı şiddeti önleme amaçlı İstanbul Sözleşmesi’nden çıkış girişimini unutturmaya çalışırcasına konu TBMM’de kurulan bir komisyona “havale edildi.” 9 Mart 2021 tarihinde “Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerinin Tüm Yönleriyle Araştırılarak Alınması Gereken Tedbirlerin Belirlenmesi” amacıyla kurulan araştırma komisyonunun, bu isim ve amaçla kurulan kaçıncı komisyon olduğunu artık biz de sayamıyoruz!Raporda “Kaldı ki Sözleşmeden çıkış kararı ile açılan kadınsız kurullar, kadınsız atamalar döneminde, kabinedeki kadın bakan sayısı da 1’e indirildi ve aile ile sınırlandırılmış oldu” şeklinde hatırlatma yapılarak 16 Nisan ile 15 Mayıs tarihleri arasında Meclis’ten izlenimler şu şekilde sıralandı:Genel kurullarda sadece 17 milletvekili, içinde kadın ya da İstanbul sözleşmesi geçen konuşmalar yaptı. 7 grup toplantısından sadece 1’inde kadınlar ve İstanbul Sözleşmesi anıldı. 84 Meclis araştırma önergesinin sadece 2’sinde ‘kadın yoksulluğu ve şüpheli kadın ölümleri’ vardı. 476 soru önergesinden sadece 10’u kadınlarla ilgiliydi ve
80 basın toplantısından sadece 6’sında kadının adı geçti.Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz. Kadın Hareketine Yeni Tehditler: Ne Yapmalı?