





Uçak yolculuğunun 3 saatten daha kısa olduğu durumlarda anne adaylarının yolculuk sırasında bol sıvı tüketmesi, baldır egzersizleri yapması ve hareket etmesi yeterlidir. Ancak daha uzun yolculuklarda bunlara ek olarak varis çorabı giyilmesi gerekebilir.

- Seyahat kararı verdiğinizde öncelikle doktorunuzla görüşüp seyahat öncesi muayene olmanız gerekmektedir.
- Seyahat edilecek bölgedeki en yakın hastaneyi veya sağlık kuruluşunu not etmeyi unutmayın.
- Tıbbi dosyaları, ultrasonografi raporları, kan tahlilleri ve kan grubu kartınızı yanınıza almayı unutmayın.
- Gebelikte artan hormonlar nedeniyle güneşe karşı hassasiyet artar ve gebelik maskesi denilen yüzde koyu renk lekeler oluşur. Bu nedenle yaz aylarında yüzünüze yüksek faktörlü güneşten koruyucu kremleri sürün. Ayrıca cildin kurumasını önlemek için bol sıvı alın.
- Tatilde güneş ışınlarının dik olduğu saat 12-15 arası güneşe çıkmanız tavsiye edilmez. Güneşlenmeyi 1 saat güneşlenme, 45 dk. serin yerde dinlenme ve bol sıvı alımı şeklinde gerçekleştirmeniz uygun olacaktır. Güneşe direkt maruz kalmamanız, gölgede veya şemsiye altında güneşlenmeniz önerilmektedir.
- Genellikle gebeliğin ilk 3 ayında düşük tehlikesini artırabileceği için uzun seyahat etmeniz önerilmez.
- Tüm gebelik boyunca tropik bölgelere veya hijyen problemlerinin olabileceği ülkelere seyahat etmeniz tavsiye edilmez.
- Gebeliğin 32. haftasından sonra şehir dışına uzun yolculuk, erken doğum tehlikesi ve yolda oluşabilecek acil durumlarda gerekli tıbbi desteğin zamanında alınamayacak olması nedeniyle mecbur kalınmadığı sürece tavsiye edilmemektedir.
- Düşük öyküsü, rahim ağzı yetmezliği, dış gebelik öyküsü, erken doğum öyküsü, vajinal kanama, düşük riski, çoğul gebelik, hipertansiyon, diyabet, kalp hastalığı, diğer organ sistemlerine ait kronik hastalığı olan gebelerin özellikle yurt dışı ve uzak yerlere seyahat etmekten kaçınmaları gerekmektedir.
