Unutkanlığın Genel SebepleriEn yaygın neden uyku ve gelirim eksikliğidir. Normal bir dinlenme için, gündüz fazla çalışmamak için 7-8 saat uyku gerekir, alternatif beyin ve fiziksel aktivite yapılması önerilir.Aşırı stres hafızayı kötüleştirir. Strese bağlı olarak, beyin çok aktif çalışıyor, hızlıca vitamin ve iz elementleri kaybediyor. Aynı zamanda, aşırı enerji maliyetleri sadece beyni değil tüm organizmayı da ilgilendiriyor. Yetersiz besin alan beyin, kaynaklarını tüketir.Yanlış beslenme nadir bir nedendir, ancak kötü bir yaşam tarzı ile böyle bir neden mümkündür.1537259408-sglaz-i-porcha4-003.jpgHAFIZAYI GÜÇLENDİRME YOLLARIKorunmak için ne yapmalıyız?Genel sağlımıza dikkat etmeliyiz.
Sağlıklı yaşlanmalıyız.
Tansiyon yüksekliği, kolestrol yüksekliği gibi kalp hastalığı riskleri bunama için de risk faktörü olduğundan kontrol altına aldırmalıyız.
Zihinsel aktivite yapmalıyız. Bulmaca, sudoku çözmeli, kitap okumalıyız.
Düzenli yürüyüş yapmalıyız ve vücudumuzu zinde tutmalıyız.
Düzenli beslenmeliyiz. Katı yağlar yerine sıvı yağlar tüketmeliyiz, daha çok yeşil sebzeli yiyecekler yemeliyiz.
Özellikle depresyon gibi psikiyatrik hastalıklar varsa tedavi olmalıyız.
Aşırı alkol tüketmemeliyiz. Günde 1 kadeh kırmızı şarabın kalp ve damar hastalıklarına iyi geldiği prensibiyle bu miktarın üstünde alkol almamalıyız ve tercihan kırmızı şarap içmeliyiz.
Sigara içmemeliyiz.
Unutkanlık olduğunda "yaşlılıktandır" demeyip bir hekime başvurmalıyız.
52007493-003.jpgHafıza, kaslar gibi eğitilmiş olarak eğitilemez. “Ezberlenmesi” anlamsız, her gün yeni bir materyal öğrenmenin daha kolay olacağı gerçeğine yol açmayacak. Bununla birlikte, sistematik zihinsel egzersizler gerçeklerin özüne daha derinlemesine nüfuz etmeyi sağlayacak, materyali gezinmek daha kolay, rasyonel ezberleme ve hatırlama becerilerinin ortaya çıkmasına katkı sağlayacaktır.1-1ccctgxo35qaeovrlsoi4g-003.jpgHafızı geliştirmek için bu egzersizleri yapın:1) Günlük hayatta çokça araba kullanan biriyseniz ve GPS'e bağımlıysanız GPS'i bir süreliğine hayatınızdan çıkartın.Yola çıkmadan önce elinize fiziki bir harita alın ve şu anda bulunduğunuz yeri harita üzerinden bulun. Bundan sonra gideceğiniz yeri de harita üzerinden bulun ve bulunduğunuz yerden gideceğiniz yere doğru ulaşılabilecek en iyi şekilde rotanızı çizin. Daha sonra bu rotayı ezberlemeye çalışın. İlk seferde biraz zorlanacaksınız ve elinizde GPS gibi bir rahatlık varken belki de bunu yapmak istemeyeceksiniz, belki biraz başınız ağrıyacak ama birkaç seferden sonra bunu ne kadar rahat yapabildiğinizi, adresleri ne kadar kolay ezberleyebildiğinizi görüp şaşıracaksınız ve beyninizin kapasitesini arttırmış olacaksınız.0x0-kadinlar-icin-en-ideal-5-araba-1552918530580.jpg2) Hiç yabancı diliniz yoksa yeni bir yabancı dil öğrenmeye çalışın.Eğer herhangi bir yabancı dilde orta seviyedeyseniz o dilde film izlerken alt yazıyı kaldırın ve söylenenleri anlamaya çalışın. Evet zorlanacaksınız ve çoğu zaman sinir olacaksınız, belki filmin önemli bir kısmını anlamayacaksınız ama beyniniz rahata alışmadığı için zorlanacak ve vücut geliştirirken kaslara yapılan fazladan yüklemelerin faydası olduğu gibi beyniniz de zaman içinde kendisini normalde alışık olduğundan bir adım öteye atacak ve yabancı dili yavaş yavaş kavramaya başlayacaksınız. Alt yazı kalktığı anda panikleyen beyin öğrenmek için daha çok çaba sarf edecektir ve alt yazı varken fark edilmeyen şeyler fark edilmeye başlanacaktır.0ecea3104823a838a2969e16a55851870e75e1b1.jpg3) Hafıza becerilerinizi geliştirmek için sürekli pratik yapmak: Bütün beceriler gibi hafıza becerilerini de kuvvetlendirmek için sürekli pratik yapılmalı. Uzmanlar yapboz, bulmaca, anagram, kutu oyunları (scrabble, monopoly, trivial pursuit vs.) gibi egzersiz yapılmasını tavsiye ediyor. Materyaller üzerinde sürekli çalışmak hafızanızı güçlendirmede size yardımcı olabilir. Birçok araştırma sonucu, sürekli pratik yapmanın bilgilerin ve materyallerin hafızada tutulmasına fayda sağladığını gösteriyor.552760018195f257ce298b8ffd3a0d24.jpg