ŞEHZADE KEBABI

Davet günlerinin yıldızı, saray yemeklerinden biri olan şehzade kebabı ile konuklarınızın beğenisini kazanacağınıza eminiz.

sehzade-kebabi.jpg

ŞEHZADE KEBABI İÇİN MALZEMELER

-1 kg kuşbaşı dana eti

-5 adet patlıcan

-3 yemek kaşığı sıvı yağ

-2 adet soğan

-4-5 adet yeşil biber

-4-5 diş sarımsak

-1 çay kaşığı karabiber

-1 çay kaşığı pul biber

-Tuz

-1 yemek kaşığı domates salçası

-2 su bardağı et suyu

ÜZERİ İÇİN;

-2 adet domates

-Soğan dilimleri

-Biber

ŞEHZADE KEBABI TARİFİ

1-Kuşbaşı doğranmış dana eti düdüklü tencereye alınır.

2-Üzerini geçecek kadar su ile doldurulur.

3-Tencerenin kapağı kapatılmadan bir süre kaynatılarak üzerinde biriken köpükler bir kaşık yardımı ile alınır.

4-Ardından kapak kapatılarak orta ateşte buhar çıkana kadar pişirilir.

5-Buhar çıkmaya başladığında buhar düğmesini aşağıya doğru indirerek kısık ateşte 10 dakika daha pişirilir.

6-Patlıcanlar çizgili soyularak küpler halinde doğranır. 20 dakika kadar tuzu suda bekletilir.

7-Bu sırada pişen etler düdüklünün havası kontrol edilerek kapağı açılır ve etlerin suyu süzülür.

8-Suyu süzülen patlıcanlar havlu kağıt ile kurulanarak bol kızgın yağda kızartılır.

9-Ayrı bir tencereye 3 yemek kaşığı kadar sıvı yağ alınarak 2 adet yemeklik doğranmış kuru soğan pembeleşene kadar kavrulur.

10-Bir süre sonra yeşil biberler de doğranıp ilave edilir. Sarımsaklar da eklenerek karıştırılır ve kavrulmaya devam edilir.

11-Karabiber, pul biber, tuz ilave edilerek karıştırılır.

12-Son olarak haşlanan etler ilave edilir ve karıştırılarak ocaktan alınır.

13-Toprak kabımıza kızartılan patlıcanlar düzgün bir şekilde alınır ve hazırlanan etli karışım da alınarak her yeri eşit olacak şekilde karıştırılır.

14-Üzeri domates dilimleri ve biberle süslenir.

15-Yemeğin sosu için ayrı bir kap içerisinde 1 yemek kaşığı domates salçası ve 2 su bardağı et suyunda ezilerek yemeğin üzerine gezdirilir.

16-180 derece fırında domates ve biberler pişinceye kadar yaklaşık 20 dakika pişirilir. Afiyet olsun.

ÇÖP ŞİŞTE KAŞARLI KÖFTE

Çöp şişte sunulan bu tarifin yapımı oldukça kolay olmakla beraber tabaklarda da hoş bir görüntü yaratacaktır.

kasarli-kofte.jpg

ÇÖP ŞİŞTE KAŞARLI KÖFTE İÇİN MALZEMELER

KÖFTE İÇİN;

-500 gr dana kıyma

-1 adet kuru soğan

-1 diş sarımsak

-4 yemek kaşığı ekmek içi ( Galeta unu da olur )

-Bir tutam maydanoz

-Tuz

-Karabiber

-Pul biber

-Kekik

İÇİ İÇİN;

-Kaşar peyniri

-Çeri domates

ÜZERİ İÇİN;

-3 adet milföy hamuru

-Çöp şiş

-Yumurta sarısı

-Kekik

ÇÖP ŞİŞTE KAŞARLI KÖFTE TARİFİ

1-İlk olarak kıyma, soğan ve sarımsak, ekmek içi, maydanoz ve baharatları kullanarak köfte harcımızı hazırlayalım. ( En az 10 dk yoğuralım ) dolaba kaldırıp 30 dakika kadar dinlendirelim.

2-Çeri domatesleri yıkayıp, kaşar peynirini de erik büyüklüğünde küpler halinde keselim.

3-Bir tabak içerisine streç filmi yayıp kıymadan orta boy elma büyüklüğünde parça alıp elimizle streç film üzerinde açalım.

4-Çöp şişe bir kaşar peyniri bir çeri olacak şekilde ikişer tane takalım.

5-Açtığımız kıymanın ortasına koyup iki taraftan da çöp şişi saracak şekilde saralım.

6-Elimizi hafif suya batırıp iyice oturmasını sağlayalım.

7-Harç bitene kadar hepsini aynı şekilde hazırlayalım.

8-Oda sıcaklığına gelmiş milföy hamurunu 1 cm genişliğinde keselim.

9-Çöp şişin üst kısmından köftenin başlangıç noktasına milföy hamurunu iyice tutturup etrafında dolandırarak saralım en son yine köftenin bittiği noktaya gelelim.

10-İkinci şerit milföy hamurunu da tam tersi olacak şekilde sarıp üst noktada birleştirelim.

11-Milföy şeritlerine yumurta sarısı sürüp üzerine kekik serpelim.

12-180 derecede önceden ısıtılmış fırında pişirelim. Afiyet olsun.

TAVUKLU SULTAN KEBABI

Bir davet yemeğinin bu kadar çabuk hazır olmasına şaşırabilirsiniz. Ani davetlerin yemeği olabilen tavuklu sultan kebabının yanına şehriyeli pirinç pilavını da önerebiliriz.

tavuklu-sultan-kebabi.png

TAVUKLU SULTAN KEBABI İÇİN MALZEMELER

-1-2 adet yufka

İÇ HARCI İÇİN;

-800 g tavuk pirzola

-1 adet soğan

-2 yemek kaşığı domates salçası

-Yarım çay bardağı su

-1 adet patlıcan

-1 su bardağı konserve bezelye

-Pul Biber

-Kekik

-Karabiber

-Tuz

BEŞAMEL SOS İÇİN;

-2 yemek kaşığı tereyağı

-1,5 yemek kaşığı un

-1,5 su bardağı süt

-Tuz

-Karabiber

ÜZERİ İÇİN;

-Kaşar peyniri

1-Tenceremize doğranmış tavuk pirzolamızı alalım ve kapağını kapatarak tavuklar suyunu salıncaya kadar pişirelim.

2-Yemeklik doğradığımız soğanı tencereye alalım ve soğanlar yumuşayıncaya kadar kavuralım.

3-Sonrasında üzerine domates salçasını ilave edelim ve güzelce karıştıralım.

4-Yemeğimizin suyunu da ekleyip karıştıralım ve tencerenin kapağını kapatarak 10 dakika kadar pişmeye bırakalım.

5-Daha sonra küp küp doğrayıp kızarttığımız patlıcanı, bezelyeyi ve baharatları ilave edelim, karıştırarak bir kaç dakika daha pişirelim.

6-Yufkalarımızı dörde bölelim ve küçük bir kâseye yufkamızın böldüğümüz bir parçasını yerleştirelim.

7-Kenardan sarkan yufka parçalarından küçük parçalar kopartarak tabanını kalınlaştıralım.

8-Hazırladığımız tavuklu harçla kâsenin içerisini dolduralım ve kenarlardan sarkan yufkalarla üzerini kapatalım.

9-Kaseyi ters çevirerek yufkamızı fırın kabına alalım. Yufkalarımız bitene kadar bu işlemi uygulayalım. Kasenizin boyutuna göre miktar değişebilir.

10-Beşamel sos için tereyağını küçük bir tencereye alalım ve eritelim.

11-Unu ilave ederek kokusu çıkana kadar kavuralım.

12-Üzerine 1,5 su bardağı süt ilave edelim ve çırpıcı ile hızlıca çırpalım.

14-Tuz ve karabiberi de ekleyelim, kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirelim.

15-1-2 dk kaynadıktan sonra ocaktan alalım ve yufkalarımızın üzerlerine gezdirelim.

16-190° fırında üzerleri hafif pembeleşinceye kadar pişirelim.

17-Fırından aldığımız sultan kebabının üzerine kaşar peynir rendesini serpelim ve tekrar fırına sürelim.

18-Peynirler eriyip kızardıktan sonra yemeğimiz servise hazır. Afiyet olsun.

GÜL ŞEKLİNDE ETLİ LAHANA SARMASI

Lahana sarmasına gül şeklini vermek aklınıza gelmiş miydi? Bu lezzetli tarifle misafirlerinizin yüzünü gülümsetebilirsiniz.

etli-lahana.jpg

GÜL ŞEKLİNDE ETLİ LAHANA SARMASI İÇİN MALZEMELER

-1 orta boy lahana

-350 gram orta yağlı kıyma

-Yarım çorba kâsesi pilavlık bulgur

-Yarım çorba kâsesi pirinç

-2 adet kuru soğan

-1 adet domates

-1 yemek kaşığı domates salçası

-Tuz

-Karabiber

-Kırmızı biber

-4 yemek kaşığı zeytin yağı

-Maydanoz

ÜZERİ İÇİN;

-1 yemek kaşığı domates salçası

-1 yemek kaşığı tereyağı

-4 yemek kaşığı zeytin yağı

GÜL ŞEKLİNDE ETLİ LAHANA SARMASI TARİFİ

1-Öncelikle büyükçe bir tencerenin içerisine suyumuzu koyup kaynatalım.

2-Lahanaları yaprak yaprak kaynayan suyun içinde 5 dakika kadar arkalı önlü haşlayalım ve bolca yıkadıktan sonra saracağımız boyutlarda doğrayalım.

3-Yoğurma kabımızın içerisine pirinci ve bulguru yıkayıp koyalım.

4-Domates ve kuru soğanı da soyup küçük bir şekilde doğrayalım.

5-Maydanozu da ince ince kıyalım ve diğer malzemeleri de katıp yoğuralım.

6-Gül böreği yapar gibi lahanaları da saralım. Tencereye üst üste gelecek şekilde dizelim.

7-Küçük bir tavada yağları ve salçayı 1-2 dakika kavurduktan sonra sarmanın üzerine dökelim.

8-Dolma kapağını kapattıktan sonra üzerini geçinceye kadar su koyalım.

9-Kaynamaya başladıktan sonra ocağın altını kısalım. Lahanalar yumuşayıncaya kadar pişirelim. Afiyet olsun.

HAREM GÜVECİ

Beşamel sos ve kaşar eşliğinde pişirilen harika bir davet yemeği! Misafirlerinizin sizden tarifinizi isteyeceklerine eminiz.harem-guveciiii.png

HAREM GÜVECİ İÇİN MALZEMELER

ETİ İÇİN;

-500 gr kuzu veya dana kuşbaşı

-1 adet soğan

-3 adet yeşilbiber

-3 adet domates

-3 yemek kaşığı sıvı yağ

-Yarım çay bardağı su

-Pul biber, karabiber, tuz

PİLAVI İÇİN;

-1 su bardağı arpa şehriye

-Yarım çay bardağından biraz az sıvı yağ

-1 tatlı kaşığı tereyağı

-2 su bardağı su

-Tuz

BEŞAMEL SOSU İÇİN ;

-1 yemek kaşığı un

-1 yemek kaşığı tereyağ

-1 su bardağı süt tuz, karabiber

ÜZERİ İÇİN :

-Rendelenmiş kaşar peyniri

HAREM GÜVECİ TARİFİ

ETİ İÇİN;

Önce tavaya kuşbaşı etimizi (kuzu) koyup suyunu bırakıp çekene kadar kavurun ve sıvı yağ ekledikten sonra soğanları ve biberleri koyup iyice kavurun üzerine kabuğu soyulmuş küçük doğranmış domatesleri ekleyip karabiber, pul biber ve tuz ekledikten sonra pişmesini sağlayın. Yarım çay bardağı kadar su koyup biraz daha suyunu çekene kadar pişirin.

PİLAVI İÇİN; Önce tencereye sıvı yağ ve tereyağımızı koyup şehriyelerimizi de ekledikten sonra rengi değişinceye kadar kavurun, tuz ve suyunu ekleyip yumuşayıp suyu çekene kadar pişirip demlenmesi için kenara alın.

BEŞAMEL SOSU İÇİN; Tavaya tereyağımızı koyup erittikten sonra unu ekleyip kokusu çıkana kadar kavurun ve sütünü yavaş yavaş ekleyip boza kıvamına getirin, şayet koyu olursa süt ekleme yapabilirsiniz tuz ve karabiber ekleyip altını kapatın.

Demlenen ve pişen etlerimizi bir kabın içinde karıştırın. Sonra küçük güveç kaplarımıza eşit şekilde paylaştıralım.

Üzerlerine Beşamel sostan paylaştırıp rendelenmiş kaşar peyniri döktükten sonra 180°fırında üzeri kızarana kadar pişirin sıcak olarak servis edin. Afiyet olsun