İftara ne çorbası yapsam? Birbirinden lezzetli iftar çorbaları
Ramazan ayının gelmesiyle birlikte oruç tutan birçok kişi iftara hazırlayacağı yemekler için fikir edinmeye çalışıyor. İftarı yaparken sofranın olmazsa olmazları arasında çorba yer alıyor. Ramazan ayında severek içeceğiniz ve sindiriminizi kolaylaştıracak birçok çorba çeşidi var. Peki, iftara ne çorba yapsam? İftarda hangi çorbalar içilir? İşte, birbirinden lezzetli iftar çorbaları...
İFTAR ÇORBALARI
MISIR ÇORBASI TARİFİ
Mısır çorbası malzemeler
- 500 g dondurulmuş mısır
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 kuru soğan
- 2 yemek kaşığı un
- 8 çay bardağı süt
- 4 çay bardağı tavuk suyu
- 5-6 dal frenk maydanozu
MISIR ÇORBASI YAPILIŞI
İlk olarak mısırın yarısını ayırıp ezerek püre haline getirin.
Diğer yarısını bir kenarda bekletin.
Derin bir tencerede tereyağını eritin. Soğanları piyazlık doğrayıp ekleyin ve pembeleşinceye kadar kavurun.
Unu ilave edip kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
Ezdiğiniz mısırları tencereye ekleyip karıştırın.
Üzerine sütü ve tavuk suyunu ilave ederek karıştırmaya devam edin.
Çorba kaynamaya başladığında, ayırmış olduğunuz tane mısırları da ekleyin ve birkaç dakika daha kaynatıp ocaktan alın.
Üzerine ince kıyılmış frenk maydanozu serpebilirsiniz.
BROKOLİ ÇORBASI TARİFİ
Brokoli çorbası malzemeler
- 500 gram brokoli
- 7 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 1,5 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
BROKOLİ ÇORBASI YAPILIŞI
Küçük parçalara ayırdığınız 500 gram brokoliyi 7 su bardağı su ile birlikte haşlayın.
Brokoliler haşlandıktan sonra bir kevgir yardımıyla çıkartın ve suyunu bir kenara ayırın.
Ardından derin bir tencerede 1'er yemek kaşığı zeytinyağı ve tereyağını eritin.
1 yemek kaşığı unu da üzerine ekleyin ve kokusu çıkıp, hafif renk alana kadar kavurun.
Kavrulan una brokoliyi haşladığınız suyu azar azar ekleyin ve topaklanmaması için bir çırpma teliyle sürekli karıştırın.
Bu şekilde 2-3 dakika kaynattıktan sonra haşlayıp süzdürdüğünüz brokolileri suyun içerisine ekleyin.
Çorbayı, pürüzsüz bir kıvam alması için el blenderından geçirin ve son olarak üzerine 1,5 çay kaşığı tuzla yarım çay kaşığı karabiberi ekleyip karıştırın.
Brokoli çorbasını bir taşım kaynatıp ocağın altını kapatın ve sıcak olarak servis edin.
TERBİYELİ MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ
Terbiyeli mercimek çorbası malzemeler
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 adet kuru soğan
- 1 su bardağı kırmızı mercimek
- 6 su bardağı su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
Terbiyesi için:
- 1 adet yumurta sarısı
- 3 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- 1 tatlı kaşığı un
Üzeri için:
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
TERBİYELİ MERCİMEK ÇORBASI YAPILIŞI
Kuru soğanı yemeklik doğrayın.
Zeytinyağı ve tereyağını tencerede kızdırın.
Soğanları bu yağda kavurmaya başlayın.
Bu esnada mercimekleri bol suyla yıkayın ve soğanlara ilave edin.
Suyunu da ekleyip mercimekleri 15-20 dakika kadar pişmeye bırakın.
Mercimekler yumuşayınca çorbayı blender’dan geçirin.
İçine baharatları ilave edip ocağın altını kısın.
Yoğurt, limon suyu, yumurta sarısı ve unu çırpıp çorbanın terbiyesini hazırlayın.
Sıcak çorbadan bir iki kepçe alıp terbiyeyi ılıştırın ve çorbaya ilave edin.
İyice karıştırıp bir taşım daha kaynattıktan sonra altını kapatın.
Çorbayı kaselere bölüştürün.
YAYLA ÇORBASI TARİFİ
Yayla çorbası malzemeler
- 1 çay bardağı pirinç
- 7 su bardağı su
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 yumurta
- Yarım çay bardağı un
- 3 yemek kaşığı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
- Nane
YAYLA ÇORBASI YAPILIŞI
Su, sıvı yağ, tuz ve pirinçler tencereye alınır.
Pirinçler yumuşayıncaya kadar kaynatılır.
Ayrı bir kasede yoğurt, yumurta, nane ve un, 1 su bardağına yakın su ile birlikte iyice çırpılır.
Pirinçler yumuşayınca hızlıca karıştırarak yoğurtlu karışım çorbaya eklenir.
Kaynayana kadar karıştırılır.
Kaynayınca kısık ateşte 10-15 dakika kaynatılır.
Ara sıra karıştırmayı ihmal etmeyin.
Çorba piştikten sonra altı kapatılır ve sıcak servis edilir.
FASULYE ÇORBASI TARİFİ
Fasulye çorbası malzemeler
- 250 gram kuru fasulye
- 1 orta boy soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 buke garni ( maydanoz kökü, defne yaprağı, kekik sapı vb.)
- 4 sap kereviz
- 2 ince sap pırasa
- 2 tepeleme yemek kaşığı tereyağı
- 4 orta boy domates
- 1 tatlı kaşığı tuz
FASULYE ÇORBASI YAPILIŞI
Fasulyeleri ayıklayıp 4-5 saat soğuk suyla ıslatın.
Suyunu süzüp 2 ½ litre sıcak suyla ateşe koyun.
1 adet soğan, sarımsak ve buke garniyi katin.
Kereviz ve pırasayı küçük parçalar halinde doğrayıp 1 kaşık yağla kısık ateş üzerinde pişmeye bırakın.
Domatesin kabuklarını ve çekirdeklerini çıkartıp doğradıktan sonra karışıma ekleyin.
Fasulye yumuşayınca içinden soğan ve buke garniyi çıkartıp domatesli karışıma katin.
Sonra da püre makinesinden geçirin, tekrar ateşe koyup yeterince tuz katin.
Servisten önce yumurta sarisini 2-3 kaşık çorbayla alıştırarak sulandırın ve kalan 1 kaşık yağla birlikte çorbaya katin.
Yağda kızdırılmış ekmeklerle servis yapın.
KREMALI MANTAR ÇORBASI TARİFİ
Kremalı mantar çorbası malzemeler
- 250 gram mantar
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1/2 su bardağı krema
- 2 yemek kaşığı un
- 5 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
KREMALI MANTAR ÇORBASI YAPILIŞI
Üzerlerini nemli bir bez yardımıyla temizlediğiniz mantarları küçük parçalar ya da ince dilimler halinde kesin.
Kuru soğanı küçük küpler halinde kesin.
3 yemek kaşığı zeytinyağını geniş bir tencerede kızdırın.
Doğranmış kuru soğanları ekleyip kavurmaya başlayın.
Mantarları katıp hafif bir renk alıp suyunu çekene kadar kuru soğanlarla birlikte kavurma işlemini sürdürün.
Kavrulan mantar ve kuru soğanlara sıcak su ekleyip kısık ateşte kaynamaya bırakın.
Ayrı bir tavada kalan zeytinyağını kızdırıp azar azar un ekleyin.
Kısık ateşte sürekli karıştırıp kokusu çıkana kadar kavurun.
Kaynamakta olan çorba suyundan kavrulmuş una ilave edip bir çırpıcı yardımıyla hızlıca karıştırarak kıvamını açın.
Hazırladığınız unlu terbiye karışımını çorba tenceresine aktarın.
Tuz ve taze çekilmiş tane karabiber ile tatlandırın.
Aralarda karıştırarak orta ateşte kaynamaya bırakın.
Son olarak kremayı ekleyip kısık ateşte 2-3 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın.
İnce ince doğranmış maydanoz yaprakları eşliğinde sıcağı sıcağına servis yapın.
TAVUK SUYU ÇORBASI TARİFİ
Tavuk suyu çorbası malzemeler
- 1 adet tavuk göğsü
- 1 adet tavuk budu
- 1 adet kuru soğan
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 6 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 1 çay bardağı tel şehriye
- 1/2 çay kaşığı karabiber
TAVUK SUYU ÇORBASI YAPILIŞI
1'er adet tavuk göğsünü ve budu, 1 adet iri doğranmış kuru soğan ve 1 tatlı kaşığı tuzu bir tencereye koyun.
Üzerine 6 su bardağı suyu da ekleyin ve orta ateşte 30 dakika kadar kaynatın.
Pişen tavuk etlerini servis tabağına alın ve soğuduktan sonra kemiklerini ayıklayıp tavuk etlerini didikleyin.
Çorbayı pişireceğiniz tencerede 1 yemek kaşığı tereyağını eritin.
1 yemek kaşığı unu, kokusu çıkıp, renk alana kadar kavurun.
Üzerine tavukları haşladığınız ve soğanları ayırdığınız tavuk suyunu yavaş yavaş ve sürekli olarak karıştırarak ekleyip, kapağını kapatıp kaynamaya bırakın.
Kaynadıktan sonra 1 çay bardağı tel şehriye, haşlayıp didiklediğiniz tavuk eti ve 1 çay kaşığı karabiberi de ekleyin ve çorbayı bu şekilde 10 dakika kadar kaynatıp sıcak olarak servis edin.
EKŞİLİ KÖFTE ÇORBASI TARİFİ
Ekşili köfte çorbası malzemeler
- 250 gram kıyma
- Yarım çay bardağından bir parmak fazla ince bulgur veya pirinç
- Karabiber, kimyon, yenibahar, kekik, nane, tuz
- 2 su bardağı yoğurt
- 1 tepeleme çorba kaşığı un
- 1 yumurtanın sarısı
- 1 limonun suyu
- 1/2 litre su
- 1 adet et bulyon
EKŞİLİ KÖFTE ÇORBASI YAPILIŞI
Köfteleri hazırlamak için kıyma, bulgur ve baharatları bir kaba alın ve iyice özleşinceye kadar 5-8 dakika yoğurun.
Bir tepsinin tabanını un ile kaplayın.
Hazırladığınız harçtan nohut büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuz ortasıyla yuvarlayın, ihtiyaç duyarsanız parmağınızla avucunuza biraz su sürebilirsiniz.
Yuvarlanmış köfteleri un kaplı tepsiye koyun. Köfteler tamamlanınca büyükçe bir tencereye 1 buçuk litre su koyup kaynatın ve et bulyonu ekleyin.
Bu sırada terbiyeyi hazırlamak için geniş bir kaba yoğurdu alın, üzerine unu eleyin, bir yumurta sarısını ve limonu ekleyin.
İyice karıştırın ve köftelerin kaynadığı sudan iki kepçe sıcak suyu yavaşça ve sürekli karıştırarak terbiyenin olduğu karışıma ekleyin.
Hazırlanan terbiyeyi yavaşça ve yine karıştırarak köftelerin üzerine ekleyin.
Ara sıra karıştırarak 20-25 dakika pişirin.
Pişen çorbanın üzerine istediğiniz miktarda yağın içinde hazırlayacağınız nane ve kırmızı biberli sostan dökün, tuzunu da bu aşamada ekleyebilirsiniz.
EZOGELİN ÇORBASI TARİFİ
Ezogelin çorbası malzemeler
- 2 çay bardağı mercimek
- 3 yemek kaşığı pirinç
- 2 yemek kaşığı bulgur
- 1 adet soğan
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 6 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
EZOGELİN ÇORBASI YAPILIŞI
Sıcak suyu geniş bir tencerede kaynatın.
Yıkayıp suyunu süzdürdüğünüz 2 çay bardağı kırmızı mercimeği tencereye aktarın.
3 yemek kaşığı pirinci, 2 yemek kaşığı bulguru ve 1 tatlı kaşığı tuzu tencereye aktarın.
Yaklaşık 35 dakika, kırmızı mercimekler yumuşayana kadar pişirin.
Ayrı bir tavada 1 yemek kaşığı tereyağını eritin.
Üzerine 1 adet küp doğranmış kuru soğanı ekleyin ve kavurmaya başlayın.
Kavrulan soğanlara 1 tatlı kaşığı domates salçasını ekleyin.
1 tatlı kaşığı naneyi ekleyip, 2 dakika daha kavurun.
Kavrulan sosunuzu ocaktan alın.
Bakliyatları kaynattığınız tencereye kavrulan salçalı soğan karışımı ekleyin.
Sonra hızlıca karıştırdığınız çorbayı 10 dakika daha pişirin.
Limon suyu ve pul biber ilavesiyle sıcak olarak servis edin.
HAVUÇ ÇORBASI TARİFİ
Havuç çorbası malzemeler
- 3 adet orta boy havuç
- 1 adet büyük boy soğan
- 1/2 su bardağı pirinç
- 5 büyük su bardağı sıcak tavuk suyu (yoksa sıcak içme suyu)
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 diş sarımsak
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
HAVUÇ ÇORBASI YAPILIŞI
Soğanları çok iri olmayacak şekilde doğrayın.
Sıvıyağı kızdırdığınız tencereye soğanları ekleyin ve sotelemeye başlayın.
1-2 dakika sonra tereyağını da ekleyin.
Hemen ardından aynı soğanlar gibi çok iri olmayacak şekilde doğradığınız havuçları ilave edin.
1 dakika kadar soteledikten sonra pirinci ekleyip bir çevirin ve sıcak tavuk suyunu yada içme suyunu ekleyin.
Tavuk suyunu ekledikten sonra minik bir tülbentin içine hafif ezilmiş 1 diş sarımsağı, karabiberi koyup, bir iple bağlayıp çorbanın içine atın.
Su kaynamaya başlayınca altını kısın ve pişmeye bırakın.
Havuçlar iyice yumuşayıp, pirinçler pişince, baharat kesesini çıkarıp, parçalayıcı yardımıyla çorbayı pürüzsüz hale getirin.
Son olarak tuzunu da ekleyip, çorbanın altını kapatın.
PATATES ÇORBASI TARİFİ
Patates çorbası malzemeler
- 2,5 litre et suyu
- 2 orta boy soğan
- 3 - 4 adet patates
- 1 kahve fincanı un
- 1 küçük paket tereyağı veya margarin
- 1 çay kaşığı hindistan cevizi
- Tuz
Patates çorbası terbiyesi için:
- 1 bardak süt
- 2 yumurta sarısı
- Patates çorbası garnitürü:
- 2 adet yumurta akı
- 1 çay bardağı kaşar peynir (rendelenmiş)
- 1 çay kaşığı kırmızı biber
- 1 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
- 2 - 3 dilim bayat ekmek
PATATES ÇORBASI YAPILIŞI
Soğanları küçük parçalar halinde doğrayın, iki kaşık yağla açık renk olacak şekilde kavurun.
Unu ekleyin ve 2 - 3 dakika daha kavurun.
Et suyu ile kuşbaşı doğranmış patatesleri, hindistan cevizi ve tuz koyup yavaş yavaş kaynatarak 30 dakika pişirin.
Çorbayı başka bir kaba süzün ve tekrar ocağa koyup kaynatın.
Terbiyesini yapıp yavaş yavaş ekleyin ve 2 kaşım pişirdikten sonra ocaktan alın.
Ayrı bir kapta yumurta akına kaşar peyniri, kırmızıbiber ve maydanoz katın.
Bu karışımı ekmeklerin üzerine sürün ve küçük küpler halinde kesip çorbayla servis edin.
UN ÇORBASI TARİFİ
Un çorbası malzemeler
- 2 yemek kaşığı dolusu tereyağı
- 1 su bardağından biraz az
- 4 su bardağı su
- Karabiber
- Tuz
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Pul biber
UN ÇORBASI YAPILIŞI
Tere yağını tencereye koyun eritin ve üzerine unu ekleyin sürekli karıştırarak kavurunuz.
Unun rengini dönene kadar kavurun.
4 su bardağı soğuk su ekleyin.
Suyun soğuk olması önemli yoksa topak topak olur.
Bu aşamada çorba sürekli karıştırılır.
Pişen çorbaya tuz ve karabiber ekleyin.
Çorba hazır.
Servis yaparken isteğe bağlı üzerine yağ yakıp ekleyebilirsiniz.