Italya ve Turkiye arasında gastroekonomi ve gastroturizm alanında kültürel ve ticari ilişkilerin gelişmesi için ilk adım 17 eylül de Venedik Sarayı’nda atıldı.
Italya; milli gelirinin %12 sini ve 1,3 milyon çalışanı temsil eden yeme içme sektöründeki birikimini Türkiye ile işbirliği imkanlarına çevirmek için start verildi.
İtalyan gıda-tarım sektörü ve kaliteli mutfağını yurtdışında tanıtmayı amaçlayan program, İtalya Ankara Büyükelçisi Massimo Gaiani ve İtalyan gastronomi geleneğini korumayı hedefleyen Accademia Italiana della Cucina (İtalyan Mutfak Akademisi) kültür derneği Başkanı Dilek Bil tarafından başlatılıyor.
Bu program çerçevesinde ilk adım 16-20 Eylül tarihleri arasında istanbul da bulunacak dünyaca ünlü İtalyan şef Samuele Beccaro ve ekibi Veneto bölgesinin özel tatları ve gastronomi geleneğine odaklanarak İtalyan mutfağının önde gelen özelliklerini tanıtacağı yoğun temaslarla başlıyor .
Bu temasların ilki Vendik Sarayı’nda gerçekleşen Şef Samuele Beccaro imzalı ‘’Istanbul’da Veneto Lezzetleri’’ adlı basın toplantısı yemek pişirme gösterisi ve tadım etkinliği ile başladı.
Etkinlik sırasında Accademia Italıana della Cucina yarışmasının ‘’Premio Giovanni Nuvoletti ‘’ ödülünü kazanan Divan Grubu’nun Executive Şefi Giancarlo Gottardo ve ‘’ Diploma of Good Cuisine’’ ödülünü kazanan Papermoon Istanbul’un Executive Şefi Giuseppe Pressani’ye ödülleri takdim edildi.
Toplantıya evsahipliği yapan Italya Büyükelçisi Massimo Gaiani Ve Accademia Italiana della Cucina Istanbul Başkanı Dilek Bil iki ülke arasındaki işbirliğinin gelişmesinde gastroekonomi ve gastroturizm in çok önemli bir fırsat olduğuna vurgu yaparak şunları söylediler :
Sayın Büyükelçi Massimo konuşmasında iki ülke arasındaki işbirliğine dikkat çekti ve : “
Italyan Ulusal gıda endüstrisi 205 milyar Euro’luk değeriyle ülke GSYH’sinin %12’sini oluşturmakla kalmayıp İtalyan ekonomisini ileri taşıyan ve yurtdışında temsil eden bir marka haline gelmiştir. 1.3 milyon çalışanıyla, 5 yılda %33.3 büyüme oranıyla, 2008’den bu yana %47.8 oranında arttırdığı 41.8 milyar Euro’luk ihracat hacmiyle gelişen İtalyan gıda endüstrisi 2018’de de %3.1 büyüme yaşamaya devam ediyor.
Italya nın tarım ve gıda sektörü italyan mutfağıyla birleşince italya nın tipik yöresel yemeklerinin dünyaca bilinirliğini dolayısıyla o bölgenin turizm kapasitesini arttırmaktadır.
Örneğin Napoli tartışmasız bir italyan markası olan pizza sayesinde turizmde hızlı artmaya devam eden bir büyüme yakalamıştır.
Türk mutfağı da benzer bir potansiyele sahiptir. Türk turizmini yerel temekler ve gastronomi ile çok daha yukarı çıkarmaya çalışmak türk turizmi açısından vazgeçilmezdir.
Bu alanda kabul edilen en iyi strateji, her iki ülke için ortak bir ilgi alanı olan coğraf igöstergelerin teşvik edilmesi ile ilgilidir. İtalya, korumalı coğrafi endikasyonlar (PGI) ve gıda ürünleri ve şaraplar arasında 800'ün üzerinde korumalı menşei (PDO) ile ilgili olarak Avrupa bölgesinde sertifikalı ürünlerin tescili ile ilgili dünya rekorunun sahibidir.
Turizm de güçlü bir gelişim içerisinde olan Türkiye ile bu alanda yapacağımız işbirliğinin iki ülkenin de yararına olumlu katkılar yapacağına gönülden inanıyor ve insiyatifin başarılı olmasını dilerim.
Accademia Italiana della Cucina (İtalyan Mutfak Akademisi) kültür derneği Başkanı Dilek Bil ise konuşmasında şunları söyledi : “ Dünya ekonomisinde büyüme hızının giderek yavaşlamasının beklendiği, korumacılığın arttığı zor bir dönemden geçiyoruz.
Böyle zor dönemlerin aşılmasında bazı sektörler var ki ayrı bir öneme sahip.
Mesela turizm
Bugün Türkiye’de turizim de dönüşümü konuşuyoruz
100 milyon turist 100 milyar dolar gelir hedefliyoruz.
Bu dönüşüm Türkiye markası oluşturarak Türkiye’de turizmin yaratacağı katma değeri artırmayı amaçlıyor.
Ve yine bu zor dönemlerin aşılmasında öyle işbirlikleri var ki özel bir değer taşıyor.
Mesela Türkiye ve İtalya işbirliği.
Rakamlar gösteriyor ki İtalya hem turizmde hem de önemli bir kolu olan Gastronomide ciddi bir tecrübe ve birikime sahip başarının elde edilmesinde1953 de kurulan ve tüm akademia ağı içerisindeki bugün en büyük delegasyon olan Delegation of Accademia Italiana della Cucina nın payı büyüktür.
Delegasyon sayısız girişim, organizasyon ve tanıtım faaliyeti ile gastroekonomide Made in İtaly markası yaratmış ve gıda kültürü gıda güvenliği ve korunması ile ilgili tüm Çalışma ve araştırmaların paylaşılarak yeni işbirlilkerinin başarıya ulaşmasını sağlamıştır.
Türkiye’de Gastronomi Turizmi içinde Yabancı turistler toplam harcamalarının %20'ini yeme-içmeye ayırırken, Gastronomi turistleri toplam harcamalarının %27' sini yeme ve içmeye harcamaktadırlar.
Gastronomi turistleri tatilleri boyunca harcadıkları ortalama 945 doların 259’unu yeme-içmeye ayırdıklarını belirtirken, diğer turistler harcadıkları ortalama 837 doların 171’ini yeme-içme amacıyla harcadıklarını belirtmişlerdir. Gastronomi turistleri, yeme-içmeye diğer yabancı turistlerin 1 buçuk katı daha fazla para harcamaktadırlar. Bu da Gastronomi turizminin yabancı turistlerden elde edilen gelirleri artırmak için iyi bir çözüm sunduğunu göstermektedir.
Turizim sektörünün yeme içme sektörünün turizim bakanlığının kısacası tüm paydaşların bu değişim içerisinde ihtiyacı olan tecrübe ve bilgi paylaşmak için academia italia della cucina türkiye delegasyonu olarak elimizden geleni yapacağız
Ve Gastroekonomide made in turkey yani Türkiye markasını yaratacağız”
Dünyaca ünlü şef İstanbul da İtalyan mutfağını tanıtmaktan büyük mutluluk duyduğunu ifade eden şef Samuele . “ Türkiye de İtalyan mutfağının çok iyi temsil ediliyor ve bu konudaki birikimimi paylaşmak için temaslarda bulunacağım .Şehrin en prestijli Üniversitelerinden Yeditepe Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi öğrencileriyle buluşacacağım ve onlara eğitim vereceğim için heyecanlıyım. 19 ve 20 Eylül tarihlerinde mutfak dersleri nin ardından hazırlayacağım bazı İtalyan lezzetleri genç öğrencilere de tattırmak üzere tekrar bir yemek pişirme gösterisi yapacağım” dedi”
Genç ve ünlü şef Samuele Beccaro (38 yaşında) Avrupa’nın dört bir yanındaki mutfaklarda çalıştıktan sonra Paris’e geçerek orada mutfak felsefesinin temellerini kurmuş, daha sonra Londra, Zürih, Münih ve Los Angeles’ta da çalışmıştır. Uzmanlığını, Milano Four Seasons’da şef Sergio Mei rehberliğinde tamamlamıştır
Veneto bölgesi dışında tecrübelerini tamamladıktan sonra İtalya’nın tüm gastronomi rehberlerinde yer alan Mirano (Venedik) La Ragnatela’nın mutfağını yönetmek üzere doğduğu topraklara dönüş yapmıştır. Şimdi ise DIEFFE Meslekler Akademisi’nde yönetici şef ve laboratuvar öğretim görevlisidir.
Istanbul’da ona eşlik eden ekipte Gianlorenzo Martini, Moira Beccaro (DIEFFE Meslekler Akademisi restoran operasyon yöneticisi ve öğretim görevlisi) ve Flavio Callegari (DIEFFE Meslekler Akademisi Food&Beverage yöneticisi) de yer almaktadır.