Özellikle kilo problemi olan, yüksek tansiyon, diyabet ve kalp-damar rahatsızlığı bulunan kişiler bayram ziyaretlerinde daha dikkatli olmalı. Kurban Bayramı’nda tüketilen etin doymuş yağ ve kolesterol bakımından daha zengin olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel Aydın, “Tansiyon veya diyabet gibi sağlık problemi yaşayan kişiler etin daha az yağlı veya yağsız kısımlarını tercih etmeli. Özellikle sakatat ve organ etlerinden uzak durulmalı” önerisinde bulundu.HAŞLAMA, KAVURMA VE FIRIN YÖNTEMLERİ TERCİH EDİLMELİTaze kesilmiş etlerin daha sert ve zor pişeceği için sindirimi zorlaştırır.
Uzman Başak İnsel Aydın, “Etlerin daha kolay sindirilmesi için birkaç gün buzdolabında dinlendirilip tüketilmesinde yarar var. Özellikle etlerin kızartma ve kavurma yöntemleri yerine ızgara, fırın veya haşlama yöntemi tercih edilmesi daha sağlıklı. Sebzenin de bulunduğu et yemeklerinde ise ekstra yağ eklemeye gerek olmadığı için yemeğin kendi lezzeti ortaya çıkıyor. Ayrıca, bir öğünde tüketilen et miktarının 100 gramı geçmemesine özen gösterilmeli” dedi.
whatsapp-image-2022-07-07-at-13-25-01.jpegETLE BİRLİKTE SEBZE VE SALATA TÜKETİLMELİEt tüketirken yanındaki besin gruplarına dikkat edilmesi gerekiyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel Aydın, “Ana öğün et olduğunda yanında mutlaka salata veya zeytinyağlı bir sebze yemeği olmalı. Ekmek olarak ise beyaz un yerine tam buğday veya çavdar ekmeği tercih edilmeli. Ekmek tüketilmiyorsa; çorba, bulgur pilavı veya makarna gibi sindirimi daha kolay olan karbonhidrat grubu üyelerini tercih edilmeli” şeklinde konuştu.
sebzeli-guvec-one-cikan.jpgKAHVALTI ATLANMAMALIKurban Bayramı'nın ilk gününün keyifli bir aile kahvaltısıdır.
Uzman Başak İnsel Aydın, “Bayram günleri yapılacak en büyük yanlışlardan biri de nasıl olsa öğleden sonra çok fazla yemek yiyeceğim diye kahvaltı öğününü atlamak. Hafif bir kahvaltı ile güne başlanmalı ve gün boyu öğün atlanmamalı” dedi.
kas-kahvalti-mekanlari-fsua6v7bepytw92j4apia7f0st3xnt.jpgSİNDİRİMİ ZOR BESİN VE İÇECEKLERDEN UZAK DURULMALIHazmı zor olan etin üzerine yoğun şekerli tatlılar mide ve bağırsak problemlerine yol açabilir.
Uzman Başak İnsel Aydın, “Yemeklerin ardından sunulan şerbetli hamur tatlıları sağlık açısından tehlike taşıyor. Bunların yerine hazmı daha kolay olan sütlü veya meyveli tatlıları tercih edilmeli” şeklinde konuştu. Şekerli ve asitli içeceklerin de sindirimi zorlaştırdığını hatırlatan Aydın, “Hazmı daha kolay olan ayran, cacık veya bitki çayları tercih edilmeli. Ayrıca, bu dönemde çay ve kahve tüketimine de dikkat edilmesi gerekiyor” diye konuştu.
whatsapp-image-2022-07-07-at-13-25-18.jpegYEMEKLERDEN SONRA HAREKET ETMEK SİNDİRİM AÇISINDAN FAYDALIBayram ziyaretlerinde sohbet eşliğinde öğün dengesinin kaçabildiğini vurgulayan Beslenme ve Diyet Uzmanı Başak İnsel Aydın, “Yemeklerden 30-40 dakika sonra hafif, orta veya tempolu yürüyüş yapmak hazımsızlığı önlüyor. Asansör yerine merdiven kullanmak, kısa mesafeli yerlere yürüyerek gitmek gibi basit önlemler alınabilir. Unutmayın, biraz ekstra hareket, hiç hareket etmemekten daha karlı” dedi. evde-spor-yapmak-icin-uygulayabileceginiz-10-egzersiz.jpg