Kurban Etlerini Dinlendirmeden Tüketmeyin!

Kurban Bayramı yaklaşırken kurban etleri nasıl pişmeli, saklanmalı gibi konularda merak edilenleri Dyt. Büşra Dinç’e sizler için sorduk. İşte cevaplar...

Kurban Etlerini Dinlendirmeden Tüketmeyin!

Kurban Bayramı denildiğinde aklımıza ilk gelen et ve ürünlerini bolca tükettiğimiz o kalabalık sofralar oluyor. Ülke olarak kırmızı eti en çok da bu dönemde tüketiyor, bayrama lezzet katıyoruz. Bu nedenle etin soframıza gelene kadar geçtiği süre ve işlemler büyük önem taşıyor. 

Dyt. Büşra Dinç,  Kurban Bayramı’nda önceliğimizin kurbanın uygun koşul ortamında yani temiz bir ortamda kesilmesi olması gerektiğini söylüyor. Kurban etlerini tüketmeden önce 24 saat dinlendirmek gerektiğini hatırlatan Dyt. Dinç, bunun nedenini şöyle açıklıyor: “Hayvanlar kesildikten hemen sonra ölüm katılığı dediğimiz bir durum yaşanıyor. Kesilen etleri dinlendirmeden tüketirsek; karın ağrısı, şişkinlik ve hazımsızlık gibi problemler ortaya çıkabiliyor. 24 saat bekletemiyorsanız sabah kesilen etleri, en azında akşama kadar bekletip, küçük parçalara ayırarak ya da kıyma olarak tüketmek daha sağlıklı.”

whatsapp-image-2022-07-06-at-15-04-06.jpeg

ETİ YIKAMADAN PİŞİRİN

Bazı kişilerin etleri kullanmadan önce yıkadığını ama bunun yanlış bir davranış olduğunu belirtiyor. Yıkandığı zaman ette bakterilerin daha da dağılacağını, pişerken belli bir ısıya maruz kalan ette, bakteriler yok olacağı için eti yıkamaya gerek olmadığını söylüyor. 
Et doğranan tahtanın sadece et için kullanılması gerekli olduğunu da şöyle dile getiriyor: 
Et ve çiğ olarak tüketeceğiniz bir besini aynı tahtada kestiğinizde çiğ etteki zararlı bakterileri vücudunuza almış olursunuz.''

whatsapp-image-2022-07-06-at-15-04-05-1-001.jpeg

''Etin kendi yağı olduğu için et kullanılarak yapılan ana yemeklere ekstra yağ ilave edilmemelidir. Etin kendi yağı ile pişmesi sağlanmalıdır. Pişirme yöntemi olarak ise fırınlama, haşlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır.

whatsapp-image-2022-07-06-at-15-04-05.jpeg

KURBAN BAYRAMI ETLERİ NASIL MUHAFAZA EDİLİR?

En iyi saklama yönteminin etleri kıyma, kuşbaşı gibi küçük parçalara ayrıldıktan sonra tek pişirimlik miktarlara bölünüp, buzdolabı poşetlerine koyularak 1-2 hafta, buzluk kısmında saklamak olduğunu söylüyor. Bu şekilde etler daha uzun süre saklanabilir. 
Pişirmek için buzluktan çıkartılan etlerin ise buzdolabının alt raflarına indirilerek çözdürülmesi, çözdürülen et hemen pişirilmesi ve tekrar dondurulmaması gerektiğinin altını çiziyor. 

poset.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.