ŞİFA KAYNAĞI: YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ
YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI İÇİN MALZEMELER
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 1/2 su bardağı erişte(kesme makarna)
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 2 yemek kaşığı un
- 5 su bardağı sıcak tavuk suyu
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 çay kaşığı karabiber
SERVİSİ İÇİN:
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1/2 tatlı kaşığı pul biber
YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI NASIL YAPILIR?
Yeşil mercimeği üzerini geçecek kadar su ilavesi ile haşlayın. Kuru soğan ve sarımsağı incecik kıyın.
- Tereyağını ayrı bir tencerede kızdırın. Kıyılmış soğan ve sarımsağı renk alana kadar, orta ateşte kavurun.
- Domates ve biber salçalarını katıp, karıştırın. Unu ekleyin ve kokusu çıkıp, renk alana kadar kavurma işlemini sürdürün.
- Tuz ve karabiberi ekleyin. Sıcak tavuk suyunu azar azar ilave edin. Unun topaklanmaması için; bir çırpma teli yardımıyla hızlıca karıştırın.
- Erişteyi ekledikten sonra çorbayı kaynatın. Haşlanan yeşil mercimekleri, haşlama suyunu süzdükten sonra çorba tenceresine aktarın.
- Erişte ve haşlanmış yeşil mercimekler ile birlikte çorbayı, 8- 10 dakika daha kaynatın.
- Çorbanın servisi için; tereyağını küçük bir sos tenceresinde kızdırın. Nane ve pul biberi ekledikten sonra ocaktan alın.
- Kızdırdığınız tereyağını çorbaya ekleyip, karıştırdıktan sonra sıcak olarak servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.
HAMURSUZ VE ÇOK PRATİK: ARABAŞI ÇORBASI TARİFİ
ARABAŞI ÇORBASI İÇİN MALZEMELER
1adetküçük bütün tavuk
- 1 adet büyük boysoğan
- 2 yemek kaşığıbeyaz un
- 1 yemek kaşığıdomates salçası
- 1 yemek kaşığıacı biber salçası
- 1 yemek kaşığıtereyağ
- 1 yemek kaşığısıvı yağ
- 1/2 adethavuç
- 2 dalkereviz sapı
- 1 dişsarımsak
- 2-3 dalmaydanoz sapı
- 1 adetdefne yaprağı
- 1 çay kaşığıkırmızı pul biber
- 1 tatlı kaşığıtuz
ARABAŞI ÇORBASI NASIL YAPILIR?
- Tavuğu bir tencereye alın, üzerini geçecek kadar su koyup kaynamaya bırakın. Kaynayınca o suyu dökün ve bir daha su koyun. Bu işlemin amacı tavuk suyunun berrak dolayısıyla çorbanın da berrak olması.
- Bu sefer kereviz sapını, dörde böldüğünüz soğanı, 3 parçaya kestiğiniz havucu, sarımsağı, defne yaprağını ve maydanoz saplarını da suya ekleyin. En az 9 bardak su olmalı. Su kaynamaya başlayıncaya kadar yüksek ateşte kaynamaya başlayınca altını kısın ve tıngırdamada kalsın.
- Arada bir kontrol edin, suyun üzerinde kef birikirse onu alın. Bu tavuk suyu 1 saat kadar pişmeli.
- Bir saatin sonunda tavuğu tencereden alıp suyunu süzün ama suyu kesinlikle dökmeyin. Çorbaya asıl lezzetini veren bu su.
- Tencerede tereyağını eritin, sıvıyağı da ekleyin. Yağ ısınınca unu eleyerek ekleyin ve kavurmaya başlayın.
- Unun kokusu çıkmaya başlayınca, salçaları da ekleyip salçalarında kokusu çıkana kadar kavurun.
- Salçalarda kavrulduktan sonra, yavaş yavaş 8 bardak tavuk suyunu ekleyin, aynı anda bir çırpıcıyla hızlı hızlı karıştırın ki topaklanmasın.
- Karışımın kaynadığına, topaksız ve homojen olduğuna emin olmadan kesinlikle tavukları eklemeyin. Eğer topaklar varsa, tavukları eklemeden hemen önce çorbayı blenderdan geçirin.
- Pürüzsüz olan kaynamış karışıma didiklenmiş tavukları da ekleyip, 30 dakika boyunca kısık ateşte, ara ara karıştırarak beraber pişmeye bırakın.
ZERDEÇALLI MERCİMEK ÇORBASI TARİFİ
ZERDEÇALLI MERCİMEK ÇORBASI İÇİN MALZEMELER
- 1 adetkırmızı soğan
- 1 dişsarımsak
- 1 adet büyük boypatates
- 2 yemek kaşığızeytinyağı
- 1 yemek kaşığıtereyağı
- 1,5 su bardağısarı mercimek
- 1,5 çay kaşığızerdeçal
- 1 tatlı kaşığıkarabiber
- 1 çay kaşığıkimyon
- 1 tatlı kaşığıtuz
- 6 su bardağısu
ZERDEÇALLI MERCİMEK ÇORBASI NASIL YAPILIR?
- Soğanın patatesin kabuklarını soyun. İnce ince küpler şeklinde doğrayın.
- Sarımsağın kabuklarını soyun ve ezin.
- Mercimekleri iyice yıkayıp fazla sularını süzdürün.
- Derin bir tencerenin içerisine tereyağı, zeytinyağı ve soğanları alarak kavurmaya başlayın.
- Üzerine mercimek ve patatesleri ilave edin. Kavurmaya devam edin.
- Kavrulduklarında su ve zerdeçalı ilave ederek kısık ateşte sebzeler ve mercimek iyice yumuşayana kadar pişirin.
- Ardından tüm baharatlarını ve tuzunu ilave ederek ocaktan alın. Blenderdan geçirdikten sonra dilerseniz süzebilirsiniz. Sıcak sıcak servis edin ve afiyetle tüketin.
TARHANA ÇORBASI TARİFİ

TARHANA ÇORBASI İÇİN MALZEMELER
- 4 yemek kaşığıtoz tarhana
- 1 yemek kaşığıkuru nane
- 7 su bardağısu
- 1 yemek kaşığıayçiçek yağı
- 1 yemek kaşığıtereyağı
- 1 yemek kaşığıdomates salçası
- 1 çay kaşığıtuz
- 1 diş sarımsak(ezilmiş)
TARHANA ÇORBASI NASIL YAPILIR?
Toz tarhanayı geniş bir karıştırma kasesine alın. Üzerine toz nane ve oda sıcaklığındaki 2 bardak suyu ekleyerek bir çırpıcı yardımıyla karıştırın. Tarhana yumuşayana dek, yaklaşık 15 dakika boyunca oda sıcaklığında yumuşamaya bırakın.
Bu sırada geniş bir tencereye sıvıyağ ve tereyağını ekleyip, orta ateşte eritmeye başlayın. Ezilmiş sarımsak ve salçayı ekleyerek kavurmaya başlayın.
Yumuşayan tarhana karışımını ekleyin ve karıştırın.
Kalan 5 su bardağı suyu tencereye ekleyin. Ara ara karıştırarak koyulaşana dek pişirin.
Kaynayan çorbayı bekletmeden sıcak olarak servis edin. Pişirdikçe koyulaşan bir çorba olduğu için daha sonra tüketecekseniz üzerine su ilave etmenizi öneririz.
ALACA ÇORBA TARİFİ
ALACA ÇORBA TARİFİ İÇİN MALZEMELER
- 1/2 su bardağınohut
- 1/2 su bardağıyeşil mercimek
- 1/2 su bardağıaşurelik buğday
- 2 yemek kaşığısalça
- 6 su bardağısu
- 2 adetkuru soğan
- 1 yemek kaşığıtereyağı
- 1 tatlı kaşığıtarhun otu
- 1 çay kaşığıtuz
- 1 çay kaşığıkarabiber
ÜZERİ İÇİN:
- 1 yemek kaşığıtarhun otu
- 3 yemek kaşığızeytinyağı
ALACA ÇORBA NASIL YAPILIR?
- Bir gece önceden ıslattığınız nohut ve buğdayı süzün. Nohutu, buğdayı ve yeşil mercimekleri ayrı ayrı kaplarda yumuşayana dek haşlayın.
- Haşlanmış bakliyatların hepsinin suyunu süzün ve bir tencereye alın.
- Üstlerine 6 su bardağı suyu ekleyin ve ocağın altını açın.
- Soğanları küp küp doğrayın ve tencereye ilave edin. Bu şekilde ara ara karıştırarak, tüm malzemeler kaynayana dek pişirin.
- Çorbanız kaynarken, küçük bir tavada tereyağını kızdırın, içerisine salçayı ve tarhun otunu ilave edip güzelce kavurun.
- Kavurduğunuz salça ve tarhun otu karışımını kaynamakta olan çorbaya ekleyin ve yaklaşık 5 dakika daha bu şekilde kaynatın. Tuzunu ve karabiberini de ilave edin.
- Çorbanız piştikten sonra altını kapatın ve servis kaselerine alın.
- Bir tavada kızdırdığınız zeytinyağının içine tarhun otunu ekleyin ve birkaç kez karıştırdıktan sonra kaselere aldığınız çorbaların üzerine zeytinyağında kavrulmuş tarhun otunu da gezdirerek servis edin.