Bulantı, kusma, şiddetli karın ağrıları, ishal ve daha birçok problem besin zehirlenmesinden kaynaklanıyor. Havaların ısınmasıyla birlikte besin zehirlenmesinde de artış görüldü. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada her yıl 600 milyon kişi bu problemle karşı karşıya kalıyor. Sizde bu sağlıksız tabloyla karşılaşmak istemiyorsanız başlamanız gereken ilk yer tabii ki mutfaktan geçiyor. Peki nelere dikkat etmelisiniz merak ettiklerinizin hepsi haberimizin detaylarında...Yumurta: Buzdolabına yerleştirirken asla yıkamayınAnne sütünden sonra en kaliteli proteinleri içeren kahvaltıların olmazsa olmazı yumurta, besin zehirlenmesine yol açabiliyor. İlk dikkat etmeniz gereken şey market dolaplarında muhafaza edilen yumurtalardan uzak durmak ve satın almamaya özen göstermek. Ayrıca kırık ve çatlak yumurtalar yüzeyinde bakteri barındırdığı için onlardan da uzak durmakta da fayda var. Ve son aşama alınan yumurtayı muhafaza etmek! Buzdolabınıza yerleştirmeden önce asla yıkamayın çünkü yüzeyinde deliklerin genişlemesiyle birlikte bakterilerde artış yaşanıyor. jajco-1000x600-001.jpg Tavuk: Tavuk suyunu çiğ gıdalarla temas ettirmeyinBesin zehirlenmesinin en sık görüldüğü gıdalardan biri de tavuk, içerdiği mikroorganizmalardan dolayı oldukça tehlikeli. Rahatlıkla tüketebilmek için bütün tavuk parçalarının iç sıcaklığını en az 70 dereceye ulaşmış olması gerekiyor. Aman buraya dikkat! Tavukları pişirmeden önce yıkarken çevreye sıçrayan veya kesme tahtasında kalan tavuk suyunu çiğ gıdalarınızdan uzak tutun. sub-buzz-3525-1516390984-7.jpgDondurma: İçindeki buz parçacıklarına dikkat!Sıcak yaz günlerinin olmazsa olmazı 7'den 70'e herkesin sevdiği dondurma, tüketmesi ne kadar keyifli olsa da ne yazık ki gıda zehirlenmelerine yol açıyor. Ham maddesi süt olan dondurma her süt ürünü gibi bozulmaya ve yeni mikroorganizma üremesine yol açıyor. Bundan dolayı eğer kapalı dondurma tercih ediyorsanız paketleri karlanmış, buz parçacıklı olanlardan uzak durun. Çünkü donmuş kristalli paketler tekrardan çözündüğünde eski halinde olmuyor. Açık dondurmalar tercih ediyorsanız eğer satıcının hijyenik olmasına dikkat etmeniz yeterli olacaktır. yak-vibrati-morozivo3.jpeg Meyve ve sebzeler: Bol suyla iyice yıkayın!Yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte meyve ve sebzelerde renklendi. Uzmanlar sebze ve meyvelerin bakteriyel olarak besin zehirlenmelerine yol açabileceği konusunda uyarıyor. Üretim aşamasında yani çiftlikte kir ve bakteriye maruz kalan meyve sebzeler iyi yıkanmadıkları halde büyük problemlere yol açabiliyor.
proteinli-yiyecekler.jpg