Hıçkırmak doğal bir süreçtir ve belli nedenlerden dolayı farklı zaman dilimlerinde gerçekleşebilir. Çoğunlukla psikolojik sebeplerden olması ile beraber, bazı dış etkenlerin ortaya çıkması sonucu da yaşanabilir.
NEDEN HIÇKIRIRIZ?
Hem fiziksel hem de ruhsal olarak iki farklı sebepten dolayı hıçkırma durumu gerçekleşebilir.
- İstemsizce hava yutulmasından
- Aşırı yemek
- Gazlı içecekler
- Aşırı alkol tüketimi
- Mide bağırsak sisteminde ani ısı değişimi
- Heyecan
- Korku
- Anlık duygu değişimleri
- Stres
Hıçkırmak tamamen doğal bir süreç olması ile birlikte belli bir zaman içerisinde son bulur. Ancak çok uzun sürdüğü zamanlarda su içmek ya da sakinleşmeye çalışmak hıçkırığı giderme noktasında etkilidir.
ACI YEDİKTEN SONRA NEDEN HIÇKIRIK TUTAR
Yediğimiz şey acıysa neden daha çok hıçkırılır merak edilen konular arasında. Diyafram ile yemek boruları sinirleri birbiri arasında güçlü bir bağ örmüştür. Diyafram ve mide sinirleri arasında meydana gelen bağ ise oldukça gevşektir. O yüzden baharatlı ya da acı türü besin kaynakları tüketildiği vakit, hıçkırma durumu oluşmaktadır. O yüzden çok fazla acı tüketimi yapılmaması önemlidir.
HIÇKIRIĞIN GEÇMESİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
- Buruna sirke çekmek
- Amonyak ya da limon gibi keskin kokuları koklamak
- Hızlı şekilde nefes alıp vermek
- Derin nefes alarak soluğu tutmak
- Buzlu su içmek ya da buz yutmak
Bu yöntemler ile hıçkırıktan kurtulmak mümkün olabilir.