Neden Hıçkırıyoruz?

Birçoğumuz yemek yedikten veya bir yudum su içtikten sonra bile hıçkırmaya başlarız.Bunun nedeni merak edilen konular arasında. Gelin hep birlikte sebeplerini öğrenelim...

Neden Hıçkırıyoruz?

Hıçkırmak doğal bir süreçtir ve belli nedenlerden dolayı farklı zaman dilimlerinde gerçekleşebilir. Çoğunlukla psikolojik sebeplerden olması ile beraber, bazı dış etkenlerin ortaya çıkması sonucu da yaşanabilir.

NEDEN HIÇKIRIRIZ?

Hem fiziksel hem de ruhsal olarak iki farklı sebepten dolayı hıçkırma durumu gerçekleşebilir.

 - İstemsizce hava yutulmasından

 - Aşırı yemek

 - Gazlı içecekler

 - Aşırı alkol tüketimi

 - Mide bağırsak sisteminde ani ısı değişimi

 - Heyecan

 - Korku

 - Anlık duygu değişimleri

 - Stres

ic2-001.jpg

Hıçkırmak tamamen doğal bir süreç olması ile birlikte belli bir zaman içerisinde son bulur. Ancak çok uzun sürdüğü zamanlarda su içmek ya da sakinleşmeye çalışmak hıçkırığı giderme noktasında etkilidir.

ACI YEDİKTEN SONRA NEDEN HIÇKIRIK TUTAR

Yediğimiz şey acıysa neden daha çok hıçkırılır merak edilen konular arasında. Diyafram ile yemek boruları sinirleri birbiri arasında güçlü bir bağ örmüştür. Diyafram ve mide sinirleri arasında meydana gelen bağ ise oldukça gevşektir. O yüzden baharatlı ya da acı türü besin kaynakları tüketildiği vakit, hıçkırma durumu oluşmaktadır. O yüzden çok fazla acı tüketimi yapılmaması önemlidir.

hh.jpeg

HIÇKIRIĞIN GEÇMESİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER

 - Buruna sirke çekmek

 - Amonyak ya da limon gibi keskin kokuları koklamak

 - Hızlı şekilde nefes alıp vermek

 - Derin nefes alarak soluğu tutmak

 - Buzlu su içmek ya da buz yutmak

Bu yöntemler ile hıçkırıktan kurtulmak mümkün olabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.