İki ve ikiden fazla minareli camilerde minareler arasına gerilen ip, tel ya da benzeri sistemler ile karşımıza çıkan yazıların adına ‘mahya’ denir. Mahyaların tarihçesi, anlamı, neden asıldığı merak konusu. İşte merak edilen soruların cevapları...

MAHYA NEDİR?

Mahya, özellikle Ramazan ayında birden fazla minaresi olan camilerin iki minaresi arasına konulan ışıklı yazı dizisine denir. Bu yazıları hazırlayan kişiye de ‘mahyacı’ denir. Farklı mesajlar içeren mahya yazıları hadis-i şerif veya özlü sözlerden oluşur. Ramazan boyunca akşam ezanına yani iftar saatine yakın mahyalar yakılır.

mahaya1.jpg

"HAYAT VE CANLILIK" ANLAMINA GELİYOR

Mahya, Arapça bir kelimedir. Bu kelimenin Türkçe anlamı ise 'hayat ve canlılık. Camilere mahyaların asılması ise o mekanların hayat ve canlılık mekanı olduğunu vurgulamak için kullanılmıştır. Yani mahyanın başka manası 'Bu mekanda hayat var, bu mekanda canlılık var. Bu mekanda diriliş var' şeklindedir diyebiliriz.

mahya-3.jpg

MAHYANIN TARİHÇESİ

Mahyanın geçmişi kesin olarak bilinmemekle birlikte1500'lü yıllara dayandığı öne sürülmektedir. Mahya ustaları o zamanlarda mahyaları zeytinyağı doldurulmuş kandilleri veya mumlu fenerleri ipin üzerine dizerek yapardı.

İLK MAHYA 1614’TE

Kesin olarak bilinen ilk mahya ise 1614 yılında Sultanahmet'te kurulmuş, şehrin birçok yerinden görülmüştür..