SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT
Metabolizmayı çalıştırmanın en güzel yollarından biri bol su içmektir. Bahar aylarına denk gelen bu Ramazan ayında havaların ısınmasıyla beraber terleme oranımız artıyor ve vücuttan daha fazla su atılıyor. Biz de atılan suyu mutlaka yerine koymalıyız. Ramazan ayında Sahur öncesi ve sonrası ve iftar açarken ve iftar sonrası yatana kadar en az 2-2.5 litre su içmeliyiz, ıhlamur gibi bitki çayları tüketmeliyiz.
RAMAZANDA SAHURUN ÖNEMİ
Sahur yapmayan bireylerde gün içinde halsizlik, yorgunluk, dikkatsizlik görülebilir. Sahur öğününde alabileceğimiz proteinin yeterince tüketilmemesi de kas kaybına neden olur. Bu durum sağlıksız ve istenmeyen bir durumdur. Sahur öğünü mutlaka yapılmalıdır. Sahur öğününün kahvaltı gibi yapılması daha doğrudur. Kişide kolesterol problemi, kalp hastalığı, safra kesesi veya pankreasla ilgili bir sıkıntısı yoksa sahurda tam bir haşlanmış yumurta tüketilmesi kişiyi tok tutması açısından önemlidir. Diğer durumlarda yumurtanın sadece beyazı veya lor peyniri gibi proteinden zengin peynir tüketilebilir. Bal – reçel gibi basit şeker içeren besinler kişiyi gün içerisinde susatır ve çabuk acıktırır, bu yüzden sakıncalıdır. Ekmek de mutlaka tüketilmelidir. Beyaz ekmek yerine tam buğday, çavdar, yulaf, kepekli ekmek tüketilerek gün içerisinde tokluk sağlanabilir.
İFTARDA ARA VEREREK YEMEK ÖNEMLİ
İftarın geç saatte olması yenilen yemeklerin mideye rahatsızlık vermesini kolaylaştırır. Bu yüzden ara vererek ve yavaş yemek iftarda çok önemlidir. İftarınızı 1 adet hurma ile beraber 1-2 bardak su ile açabilirsiniz. 5 dakika ara verip 1 kâse çorba içerek bütün gün boş kalan mideye sağlıklı bir açılış yapmış olacaksınız. Çorba sonrası 10-15 dakika ara verip ana öğüne geçtiğimizde hafif tokluk durumu oluşur ve bu da daha az yenilmesine neden olur. İftarda sebze veya salata sofrada mutlaka bulunmalıdır. Sebzeler bol lif içerdiği için bağırsakların çalışmasına katkıda bulunur ve mideyi tok tutup hafif beslenmemizi sağlar. Etin yemeklerin içinde olması veya haftada 2-3 kere ızgara tavuk veya et tüketilmesi de protein ihtiyacının karşılanması açısından önemlidir.
HAREKET EDEREK METABOLİZMAYI HIZLANDIRIN
Ramazanda iftar sonrası midenizi rahatlatmak için yavaşlayan metabolizmayı canlandırmak amaçlı günde 30 dakikalık yürüyüşler yapmak sizi yormaz, aksine canlandırır ve rahatlatır. Fiziksel aktivitenizi arttırmak Ramazanı rahat geçirmenizi sağlar. Gün içerisinde sabahın erken saatlerinde de yürüyüş yapabilirsiniz. Güneş ışığına direkt maruz kalmadan yürümenizi tavsiye ederiz. İftar sonrası ve sabahın erken saatleri yürüyüş için en uygun zaman dilimidir.