
Salda Gölü'nün Son Hali Sosyal Medyada Gündem Oldu
Salda Gölü Koruma Derneği, resmi twitter adresinden paylaştığı videoda Salda Gölü'nün son halini paylaştı.Gölün son halinin içler acısı bir hal aldığı videoda kuyu sondajları, gölün etrafındaki sulama göletleri ve kuraklık gözler önüne seriliyor.
Salda Gölü Koruma Derneği'nin yaptığı açıklama şu şekilde: "Salda Gölü özellikle son 3 yılda hızla çekildi. Bu kış çok kar yağmasına rağmen su seviyesi yükselmedi. Su çekilen bazı yerler dağdan sular gelmesiyle bataklık görünümünü kazanmış. Kuyu sondajları, gölün etrafındaki sulama göletleri ve kuraklık suların azalmasına neden oluyor.SOSYAL MEDYADA BÜYÜK TEPKİ ÇEKTİNASA'nın "Ayakkabıyla bile girilmemeli" dediği Salda Gölü’nü besleyen derelerin önünün kesilmesi ve millet bahçesi yapımı için dışarıdan müdahalede bulunulması sonucu göl çevresi doğal görünümünü kaybederek bataklık görünümüne büründü.DÜNYADA MARS ÖZELLİĞİ TAŞIYAN İKİ YERDEN BİRİSİSalda Gölü’nde dört yıldır araştırma yapan, İskoçya’nın Glasgow Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mike Russel dünya üzerinde, Mars’ın yüzey özelliklerini taşıyan iki yer bulunduğunu, bunlardan birisinin Kanada’nın kuzey bölgesinde, diğerinin de Salda Gölü’nde olduğunu kaydetti. Gölde bulunan magnezyum yüklü beyaz kayaların Mars’ta da bulunduğunu anlatan Prof. Russel, bu durumun Mars’taki bölgenin de eskiden deniz ya da göl olabileceğini ve burada da güneş enerjisi ile kimyasal moleküllerin birleşmesiyle hayatın başlayabileceğini gösterdiğini iddia etti.
TÜRKİYE'NİN EN DERİN GÖLÜSalda Gölü, derinlik bakımından Türkiye’nin en derin tatlı su gölü konumunda. Salda Gölü’nün ölçülebilen derinliği 185 metre.Dünyanın üçüncü derin gölü olan Salda, Burdur’un Yeşilova ilçesi sınırlarında yer alıyor. İlçe merkezine yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta gölün plajında yüzülebiliyor. Salda Gölü’nün denizden yüksekliği (rakım) 1193 metre. 44 kilometrekare yüz ölçümüne sahip olan gölün binlerce yıl önce jeolojik bir çökme ile meydana geldiği tahmin ediliyor. Yuvarlak bir yapıya sahip olan gölde büyük sazan balıkları yaşıyor. Salda Gölü ve çevresi 1989 yılından beri birinci derece doğal sit alanı olarak korunuyor. Son 20 yıldır, göl seviyesinde 3-4 metreyi bulan bir çekilme olmuş ve çekilme hala devam etmektedir.

Yorumlar