Bebeklere doğduktan hemen sonra sonra belli tarama ve testler uygulanır. Topuk kanı, hastalık teşhisi için büyük öneme sahip. Bu test sayesinde hastalıklar önceden tespit edilip tedavi edilebiliyor

whatsapp-image-2022-09-23-at-16-31-53-2.jpeg

BEBEKLERDE TOPUK KANI NEDEN ALINIR?Yenidoğan her bebeğin Fenilketonüri, Konjenital Hipotiroidi, Kistik Fibrozis, Biyotinidaz Eksikliği, Konjenital Adrenal Hiperplazisi yönünden taranması önemlidir. Yapılan bu taramalarla oluşabilecek ve geri dönüşü olmayan hasarlar engellenebiliyor veya etkileri azaltılabiliyor. Bu nedenle bebeklerden topuk kanı alınması gerekiyor.

whatsapp-image-2022-09-23-at-16-31-53.jpeg

BEBEKLERDE TOPUK KANI NASIL ALINIR?

Topuk kanı testi, bebek doğduktan sonra 24 saatte veya 3 gün içinde yapılır.

Doğumdan sonra bütün bebeklere uygulanır. Bebeğin topuk kısmından az bir kan örneği alınarak uygulanır

whatsapp-image-2022-09-23-at-16-31-53-1.jpeg

BEBEKLERDE TOPUK KANI NEDEN TEKRAR ALINIR?

Hastaneden taburcu olmadan önce alınan kan örneğinde ortaya çıkmamış olan hastalık belirtilerinin saptanabilmesi için, doğumdan sonra ilk hafta içinde aile hekiminizce (ya da doğum yaptığınız hastanede) ikinci bir kan örneğinin alınması gerekmektedir. Ayrıca bebeğinizden uygun zamanda ve yeterli miktarlarda kan alınmadıysa ya da bebeğin sonuçlarından herhangi birinin yüksek olması durumunda sonucu doğrulamak için tekrar kan örneğinin alınması istenebilir.